Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLAN NJEGE

Koža na remontu: Što morate učiniti da biste imali zdravu i čistu kožu

Šminkanje
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
02.11.2013.
u 15:30

Kada je u pitanju njega, visoka cijena proizvoda ne jamči uspjeh jer je najvažnije odabrati proizvode koji su namijenjeni stanju u kojem se nalazi vaša koža

Lice je najizloženiji dio tijela i ljeti i zimi, stoga na njemu prvom primjećujemo znakove starenja. Iako i genetika sa starenjem ima mnogo dodirnih točaka, važno je naglasiti da se starenje može usporiti pravilnom njegom i izvana i iznutra, a to znači izvana kvalitetnim preparatima, a iznutra uravnoteženom prehranom i životnim stilom. Kožu redovito čistite te njegujte sredstvima, ovisno o tipu vaše kože, a s obzirom na uvjete kojima ste izloženi – sunce, zagađenost, vjetar – prilagodite i zaštitite kožu prije izlaganja.

– Da biste imali zdravu i čistu kožu te da biste mogli izabrati odgovarajuće preparate, prvo morate točno utvrditi kojeg je tipa vaša koža. Ako je kombinacija različitih tipova, rabite proizvode namijenjene za kombiniranu kožu. Već duže vrijeme mogu se kupiti kreme za mješovitu ili primjerice stariju, suhu kožu sklonu prištićima. Budete li koristili preparate koji nisu namijenjeni vama ili ih koristite na svoju ruku s namjerom da djelujete preventivno, stanje ćete pogoršati. Imate li normalnu kožu i pokušate koristiti kremu protiv akni da biste spriječili njihovo pojavljivanje, moglo bi se dogoditi da vam koža postane preosjetljiva – otkriva dermatologica dr. Jasna Sokolović iz Poliklinike Dermis.

Liječnica napominje da ipak postoje općeniti savjeti koji vrijede za sve tipove kože. Nikad ne koristite dva puta isti ručnik jer se u njemu lako sakupljaju bakterije. Najbolje bi bilo nakon umivanja lice obrisati papirnim rupčićima. Bez obzira na to kakvog je tipa vaša koža, uvijek nanosite tonik, a dnevna krema trebala bi sadržavati UV zaštitu. Uz poštovanje tih pravila, svaki tip kože zahtijeva individualni pristup. Ako vaša koža izgleda glatko, čisto, bez bubuljica, a pore nisu značajno proširene, onda imate najzahvalniji tip kože, tzv. normalni tip. Za takav tip kože nije potrebna dodatna njega. Bitno je da je redovito čistite, skidate šminku i koristite hidratantne kreme koje će joj dati potrebnu vlagu. Pripazite u zimskom periodu, jer ako je ne budete dovoljno hranili vlažnim kremama, koža vam može izgubiti sjaj i lako se može pojaviti crvenilo i zatezanje.

Ako imate kožu koja burno reagira, sklona je crvenilu, svrbežu, zatezanju i peckanju, znači da ste “ponosni vlasnik” osjetljive kože. Takva koža je nadražena, a vrlo je lako možete dodatno iritirati, posebno šminkom, puderom, ali i načinom na koji ih skidamo. Najbolje je koristiti nježne kozmetičke preparate, namijenjene osjetljivoj koži. Ne pokušavajte spasiti situaciju masnim kremama, tako je možete samo još više nadražiti.

– Svi koji imaju osjetljivu kožu najveću bi si uslugu napravili kada bi posjetili dermatologa i dobili individualizirane pripravke za njegu. To je jedini način da izbjegnete moguće daljnje iritacije. Jer kod ovog tipa kože i najkvalitetniji proizvodi, ako nisu primjereni, mogu izazvati burne reakcije – otkriva dr. Sokolović.

Ako pak imate kožu bez sjaja, hrapava je i prati vas osjećaj zatezanja, tada imate suhi tip kože. Lako ga je prepoznati jer koža nije suha samo po licu, gotovo uvijek prati je i suhoća kože po cijelom tijelu. Preparati za suhu kožu vrlo brzo bi joj trebali vratiti vlagu. Ova koža zahtijeva veći UV faktor jer je sklona pojavljivanju sunčanih pjega.

– Za suhu kožu vrijede slična pravila kao i za osjetljivu. Ne treba eksperimentirati jer uporaba pogrešnog proizvoda može vašu kožu dovesti u puno lošije stanje – objašnjava dermatologica.

Problematična je i masna koža jer pojačano luči sebum. Lako ju je prepoznati po sjaju koji je posebno istaknut na T-zoni (čelo, nos, brada). Pore su jako proširene, a u većini slučajeva začepljene. Također, česta je pojava bubuljica kojih se teško riješiti. Istiskivanjem se upala proširuje, potiče se crvenilo i ostaju ožiljci. I ovoj koži potrebna je posebna njega kod dermatologa ili kozmetičarke. Potrebno je koristiti protuupalne preparate, redovito nanositi maske i pilinge.

Čelo

Bore na čelu najčešće su posljedica mimike lica. Da bi se bore na čelu smanjile, potrebno je djelovati na mišić, dok djelovanje na površinu kože ima minimalni utjecaj na bore. Genetika ima velik utjecaj jer ako je jedan od vaših roditelja imao bore na čelu, osobito ako je to otac, tada su mogućnosti da ih i vi dobijete znatno veće. Najčešće se saniraju botoksom.

Područje oko očiju

Bore oko očiju nastaju zbog utjecaja okoliša, prije svega sunca, i kao posljedica brojnih pokreta očnog mišića. Uz sunce, i ostali vanjski faktori, poput pušenja, smoga i stresa, potiču razvoj bora. Nije moguće potpuno ukloniti bore, ali one se mogu znatno smanjiti. Najbolje rezultate daju klasične kirurške metode.

Obrazi

Ako netko od vaših roditelja ima izražene bore, postoji veća mogućnost da ih i vi dobijete. Bore obično nastaju početkom 20. do 25. godine života te se dalje s godinama povećavaju. Osnovni je postupak uklanjanja bora mehaničko ispunjavanje bora na razne načine: masnim tkivom, hijaluronskom kiselinom, kolagenom…

Vrat

Donedavno nije bilo mogućnosti za pomlađivanje vrata. Operacija je bila jedino rješenje i to samo za uklanjanje viška kože. Zato je vrat uvijek bio bolna točka, sve dok se nisu pojavile metode i tretmani koji pouzdano te sigurno uklanjanju znakove starenja. Danas se osjetljivu kožu vrata pomlađuje kombinacijom lasera, IPL-uređaja i AFT-tretmana.

Osnovna njega za lice u 5 koraka

1. Čišćenje lica prvi je od pet važnih koraka u njezi kože. Ovisno o tipu kože, možete koristiti gel, pjenu, mlijeko za skidanje šminke...Kožu lica treba čistiti ujutro i navečer

2. Tonik ili losion slijede nakon čišćenja. Njihova je uloga dubinski hidratizirati kožu. Birate li proizvode s anti-age učinkom, koristite ih ujutro, prije nanošenja dnevne kreme

3. Krema za njegu oko očiju treba poticati prirodnu sposobnost kože da stvara kolagen, da uklanja podočnjake oko očiju i ravna sitne bore. Ovo je proizvod na kojem ne treba štedjeti

4. Uloga dnevne kreme jest da potiče kožu na prirodnu proizvodnju kolagena. Važno je odabrati onu koja odgovara vašem tipu kože i s UV zaštitom. Nakon 25. birate kreme obogaćene vitaminom E

5. Noćne kreme imaju ulogu u oporavku i vlaženju oštećene kože. Stoga su bogate sastojcima kao što su alfa hidroksi - kiseline, retinol i vitamin C. Gušće su teksture od dnevnih krema

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije