Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobar život

Prekršili ste novogodišnje odluke? Nema veze, donesite nove

vjezbanje-novi
Arhivska fotografija
16.01.2010.
u 14:00

Novi ciljevi nisu nešto što ćete postići za dva tjedna nego ćete ih postizati tijekom cijele godine. Zato, prije nego što bilo što započnete uzmite si vremena i razmislite što biste stvarno htjeli.

Ako ste već prekršili svoje odluke za Novu godinu, nema veze. Možete izabrati nove ciljeve, ovaj put realnije, koje ćete moći dostići, a do ostvarenja kojih vodi rutina koje ćete se moći pridržavati. Slijedite 12 koraka koji će vam pomoći da u 2010. godini budete sretniji i zdraviji.

1. Novi ciljevi nisu nešto što ćete postići za dva tjedna nego ćete ih postizati tijekom cijele godine. Zato, prije nego što bilo što započnete uzmite si vremena i razmislite što biste stvarno htjeli. Kad skinete sa sebe pritisak da što prije odlučite, shvatit ćete što želite postići na planu fizičkog i mentalnog zdravlja.

2. Napravite listu i prođite kroz svaki pojedini cilj. Razmislite o razlozima zašto to želite učiniti i što bi vas u tome moglo spriječiti. Ako recimo želite redovito vježbati, a ne volite ići u teretanu, onda trebate razmisliti o vježbama koje vas privlače. Ako se, pak, želite prestati prejedati i piti kasno navečer, osvjestite je li takvo ponašanje izazvano prevelikim stresom tijekom dana. Prvo morate poraditi na tome da vam dan bude manje stresan, a onda će prejedanje i pijenje samo od sebe prestati.

3. Drastične dijete i teško vježbanje nisu za vas ni u koje doba, a najmanje u siječnju, kad je hladno i kad ste se dva tjedna prejedali tijekom blagdana. Bolje se prvo izliječite kvalitetnim obrocima i s dovoljno spavanja. Polako uđite u novu godinu. Vratite se u kolotečinu na način koji vam odgovara i nemojte se zbog toga osjećati krivi.

4. Postupno počnite sa poboljšanjima za zdravlje. Umjereno vježbajte. Većina ljudi griješi jer prva dva tjedna u godini odradi šest treninga, a onda im se više ne da, pa sljedeća tri mjeseca uopće ne vježbaju. Zato počnite sa jednim treningom tjedno, a onda to s vremenom povećavajte.

5. Pijte vodu. Teška hrana i alkohol iscrpili su vaše tijelo i treba ga hidratizirati, stoga pijte veliku bocu vode dnevno. Radite ovo svaki dan dva tjedna i vidjet ćete kako se bolje osjećate. Možda će vam i apetit opasti, jer kad organizam ne prima dovoljno vode mozak ne može točno zaključiti je li gladan ili žedan, pa dolazi do prejedanja.

6. Uzimajte više juhe. Kad je hladno naše tijelo voli toplu hranu. Povrtna juha je idealan način da povećate unos povrća i tekućine u organizam. Povrtna juha ima malo kalorija, pa ako se s viškom kilograma borite žvačući sirovu mrkvu, možda će vam ista ta mrkvica više pasati u juhi. Koristite začine kako bi joj poboljšali okus i dodajte samo malo maslinovog ulja.

7. Nađite prijatelja s kojim ćete vježbati. Uvijek je lakše držati se rasporeda ako se trenira u društvu. Trebate voljeti iste aktivnosti i željeti postići slične ciljeve. Smijte se dok vježbate, pričajte viceve i tračajte, nije sve samo u nabijanju kondicije.

8. Uklonite iz svoje blizine sva iskušenja. Ako se želite odreći čokolade, a ostale su vam zalihe od Božića vrijeme je da ih poklonite nekome. Pogledajte u hladnjak i ormare, te se riješite svih tih slatkiša.

9. Kupite zdravu hranu. Pobrinite se da vam je kuhinja puna ukusne i zdrave hrane - sjemenki, orašastih plodova, voća i povrća, maslinovog ulja, ribljih fileta i smeđe riže. Izaberite jednostavne recepte iz kuharica i sa interneta, isprobajte nešto novo, zabavite se dok kuhate, da vam to nije samo zamoran posao.

10. Novogodišnje odluke ne bi se trebale odnositi samo na mršavljenje. Razmislite o nečem što ste uvijek željeli napraviti, a onda prestanite razmišljati i napravite to. Prijavite se za gradsku trku koja će se održati u proljeće, kako biste imali vremena za trening, upišite se na tečaj kuhanja ili padobranstva.

11. Budite više fizički aktivni u svakodnevnom životu, tako ćete potrošiti više kalorija. Hodajte dok telefonirate. Podižite i spuštajte stopala kad sjedite za stolom. Uvucite trbuh dok sjedite u automobilu. Hodajte uz stepenice, a ne koristite dizalo.

12. Razmišljajte pozitivno. Pokušajte ovo: kad se ujutro probudite pomislite na sve pozitivne stvari koje imate u životu, budite zahvalni za njih i fokusirajte se na njih. Na kraju dana razmislite o dobrim stvarima koje su vam se dogodile tijekom dana. Umjesto da započnete godinu tako da razmišljate o onome što niste uspjeli postići lani, sjetite se što ste dobroga učinili.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije