Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESLAVNA STATISTIKA U Karlovačkoj županiji sve veći broj kaznenih djela na štetu djece

Mjesečno šestero mališana proživi obiteljsko nasilje

09.01.2009.
u 17:31

KARLOVAC – Za otprilike 20 posto porastao je broj kaznenih djela na štetu djece i maloljetnika počinjenih u prošloj godini u odnosu na 2007. godinu. Pregledavajući policijsku statistiku, najveći broj kaznenih djela dogodio se protiv braka, obitelji i mladeži.

Nasilje u porastu
U 124 slučaja u prošloj godini na području PU karlovačke najviše je bilo nasilja u obitelji, u kojem su neizbježne žrtve bili djeca i maloljetnici. Među kaznenim djelima koje su odrasli počinili nad najmlađima značajan je i broj zapuštanja i zlostavljanja te povreda dužnosti roditelja da uzdržavaju svoju djecu.

Ako se uspoređuju podaci kroz tri posljednje godine, nasilje u obitelji, neuzdržavanje djece te zapuštanje i zlostavljanje djece i maloljetnika u stalnom su porastu.

Policija je 2006. čak 103 puta intervenirala zbog zapuštanja i zlostavljanja. U čitavoj 2007. takvih je slučajeva bilo znatno manje, 37, dok ih je u deset mjeseci 2008. bilo 38.

Sveukupno, uzlazni trend tih kaznenih i prekršajnih djela iz obiteljskog nasilja u Karlovačkoj županiji ne usporava. Otprilike šestero mališana svakog su mjeseca bili izloženi nekom obliku obiteljskog nasilja, a otprilike četvero ih je doživjelo zlostavljanje ili zapuštanje. Dug je put djeci iz takvih obitelji osigurati normalan život.

Po riječima Mirjane Pogačić, ravnateljice Centra za socijalnu skrb Karlovac, oduzimanje roditeljskog prava krajnja je mjera koja se može izreći. No, socijalne radnike zabrinjava još jedna pojava.

– Brine sve veći broj tzv. prljavih razvoda koji se odužuju zbog borbe oko djece – kazala je M. Pogačić. S druge strane javljaju se i nezadovoljne obitelji koje su u tretmanu centara, tvrdeći da je jedino što socijalne službe znaju reći da su im ruke vezane. Stjepan Petrić iz ozaljskog Slapna već je duže vremena u svojevrsnoj borbi sa socijalnim službama.

Ne poduzimaju ništa
Tvrdi da u njegovom slučaju ne postupaju kako treba te da jedino žele uzeti djecu i smjestiti ih u dom, jer su on i supruga nezaposleni. I Ivor Lukas, otac maloljetne djevojčice, požalio se na sud i socijalne radnike da mu onemogućavaju da vidi kćer. Tvrdi nisu poduzeli ništa protiv bivše partnerice koja mu već mjesecima uskraćuje susrete.



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?