Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRESS ERASER

Mini uređajem protiv nesanice

01.12.2008.
u 13:45

Posljednjih desetljeća anksiozni poremećaji poput nesanice ili napadaja panike praktički su došli u prvi plan zdravstvenih studija. Sve veći stres nije zaobišao niti tehnološki najnaprednije zemlje, dapače, tamo je situacija najkritičnija. Ali medicina se žestoko uhvatila u koštac s navedenim poteškoćama.

Uz već standardan asortiman medikamenata za opuštanje, na policama neispavanih poslovnjaka uskoro bi se mogao naći i maleni patent američke tvrtke Helicor, zvan «Stress Eraser» ,. Što bi prevedeno na hrvatski značilo «Brisač stresa». O čemu se tu zapravo radi?

Radi se o aparatu veličine kutije za cigarete s ugrađenim displayem i mjestom za pritisak palca. Kad se navedeni pritisne, stroj prikaže EKG grafikon i pomoću njega izračunava optimalan ritam disanja. Kad korisnik aparata uskladi disanje s uputama stroja, djeluje na svoj metabolizam i prirodnim putem smanjuje srčani puls i krvni tlak, te djeluje na opuštanje mišića. Ovaj princip, stručno nazvan «Biofeedback» relativno je nov u medicini.

Prema njemu, pacijent je u stanju djelovati na unutarnje procese u organizmu na koje nema direktne kontrole. Navedeni aparat tako djeluje na parasimpatički sustav koji rukovodi smanjenjem srčanog pulsa. Na taj način, korisnik aparata jednostavnim 15-minutnim «disanjem po naredbi» može poboljšati kvalitetu svojeg sna i relaksaciju mišića.

Prema navodima proizvođača, prva primjetna poboljšanja mogu se očekivati već nakon dva tjedna korištenja. Iako još nije u aktivnoj prodaji, Helicorov patent na intenzivnom je istraživanju Sveučilišta «Duke» u SAD-u gdje se njegova učinkovitost proučava na stotinjak dobrovoljnih testera. Dosadašnji pokazatelji prilično su pozitivni, i očekuje se da će najnovija inačica «StressErasera» biti dosljedan nastavak aparata koji je 2006. dobio prestižnu nagradu za medicinsku inovaciju «Frost and Sullivan».

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?