Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Microsoft: Ulaganja u informacijsku tehnologiju u 2009. godini i dalje će rasti, ali sporije

16.12.2008.
u 13:05

Kako stanje globalne ekonomija postaje sve nestabilnije, postaje sve jasnije kako nitko nije i ne može biti pošteđen posljedica restriktivnije kreditne politike i smanjenih ulaganja u potrošačkom i poslovnom segmentu. Koja je uloga tehnologije u tako nepovoljnim uvjetima i kako može pomoći u smanjenju njihovih negativnih utjecaja procijenili su danas pred novinarima Venesa Schütz, direktorica Microsofta Hrvatska te Vahe Torossain, dopredsjednik Microsofta za srednju i istočnu Hrvatsku.

Visoke cijene robe, usporavanje trgovine, inflacija, porast nezaposlenosti, nelikvidnost, dokapitalizacija financijskih sustava, nestabilnost burza – sve su to simptomi koji pokazuju kako je ekonomsko stanje uistinu loše. Iako su lokalna tržišta u manjim zemljama i dalje donekle zaštićena od izravnih utjecaja globalnih ekonomskih nestabilnosti, njihovom sve većom povezanošću s globalnim ekonomskim tijekovima u sve se većoj mjeri izlažu nepovoljnim uvjetima svjetskog tržišta, ocijenili su u Microsoftu.

Iako je nemoguće predvidjeti koliko će dugo trajati ekonomske neprilike, ili kakav će konačni utjecaj one imati na poslove i rast, Microsoft i dalje gaji optimizam prema dugoročnomu pozitivnom raspletu situacije, kako na području srednje i istočne Europe, tako i na globalnim tržištima.

Trendovi koji su obilježili proteklo desetljeće i povećali dinamiku poslovanja tvrtki diljem svijeta i dalje su ostali isti. Tehnologija postaje sve bolja i učinkovitija. Produktivnost i dalje raste. Pojavljuju se nove poslovne prilike, smatraju čelni ljudi hrvatskog i srednjoeuropskog Microsofta.

Nedvojbeno je kako se nalazimo u vremenu u kojem uprave tvrtki moraju preispitati svoja ulaganja i uštedjeti određenu količinu resursa kako bi se uspješno nosili s nadolazećom nesigurnošću. Microsoft vjeruje kako informacijska tehnologija u tome i dalje zadržava svoju ključnu ulogu – pomažući tvrtkama da se učinkovito prilagode ovom zahtjevnom, promjenjivom i nepredvidivom ekonomskom okružju. Najnovija i revidirana prognoza analitičke kuće IDC pokazuje kako će potrošnja na informacijsku tehnologiju u 2009. godini nastaviti rasti, iako sporije nego što se to izvorno mislilo – 2,6 posto, u usporedbi s izvornom prognozom od 5,9 posto, iznijela je Schütz.

Zamka neopravdanog opreza
Postoji stvarna opasnost kako će usporavanje globalne ekonomije potaknuti tvrtke da u određenom opsegu podlegnu iskušenju pretjerane kontrole troškova u poslovnim segmentima u kojima to nije samo nepotrebno, već i kontraproduktivno, drže u Microsoftu.

Takav pristup ujedno će doprinijeti gubitku svijesti o značaju kontinuiranih investicija u inovaciju i ljude. Jer, činjenica je kako u svakoj ekonomiji inovacija čini osnovu stvaranja novih poslovnih prilika, uspjeha i nove vrijednosti. Tvrtke koje nastave ulagati u inovaciju znatno će jednostavnije prebroditi teška ekonomska razdoblja i ujedno stvoriti plodno tlo za brzi rast kada se uvjeti poboljšaju, poručili su.

(S.M.)

Želite prijaviti greške?