Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GDJE REZATI HUP tvrdi da su poticaji seljacima promašaj

Mesić najavio drugi rebalans proračuna

17.03.2009.
u 18:11

Zasad nedostižno rezanje proračuna 10,4 milijarde kuna i vraćanje državne potrošnje na 2008. godinu neće biti dovoljno. To je tek prvi korak i preduvjet da se u svibnju prodaju državne obveznice.

Predah za drugi
Ako se tada država zaduži, dobit će se nekoliko mjeseci predaha do novog rebalansa. Tako državne financije opisuje jedan član Ekonomskog vijeća na osnovi podataka o punjenju proračuna u prva dva i pol mjeseca. Stoga, kaže, ne smije biti tabua u smanjenju rashoda: od plaća, transfera u Bosnu i Hercegovinu, pomoći Crkvi, povlaštenih mirovina i slično jer će potrošnja morati biti znatno ispod 2008. godine, kad je proračun bio 118 milijarda kuna.

– Hrvatska ima goleme rentijerske skupine i ako se to ne sreže, najvišu cijenu krize platit će zaposleni u privatnom sektoru – kaže član vijeća. Predsjednik Mesić također je otvorio tu temu rekavši da bi do kraja godine mogla biti još dva rebalansa.

Stipan Bilić, prvi čovjek HUP-ove granske udruge prehrambene industrije problematizira politiku poticaja. Ministar poljoprivrede Božidar Pankretić rekao je kako bi prihvatio da se smanje poticaji u poljoprivredi samo ako se smanje plaće, jer su poticaji dohodak seljaka. Bilić kaže da se 2002. godine poljoprivredna proizvodnja približila predratnoj, ali od te godine neprestano opada.

Od 2002. godine država je seljacima isplatila 18 milijardi kuna poticaja, još 2 milijarde kuna otišlo je kroz plavi dizel, a zauzvrat domaćih poljoprivrednih proizvoda nikad nije bilo manje.

Za dvije krave 12 tisuća
– Poljoprivredna su poduzeća tijekom 2007. godine na domaće tržište prodala osnovnih proizvoda za 4,8 milijarda kuna, a u isto vrijeme dobili su od države 608 milijuna kuna poticaja. Seljaci su dobili 2,4 milijarde kuna poticaja i samo su toliko i prodali – navodi Bilić kao argument da je riječ o promašenoj politici koju treba mijenjati.

– Nisam za to da se smanjuju poticaji poljoprivredi, ali ovakav sustav ne daje rezultate. To je novac potrošen u socijalnu politiku i kupnju birača na selu – kaže Bilić. Svaki seljak koji ima dvije krave i dva hektara zemlje u godini od države dobije oko 12 tisuća kuna za potrošnju, a ne za investicije.

– Prije rata Hrvatska je imala jednu milijardu dolara suficita u proizvodnji hrane, sada ima 1,3 milijarde dolara manjka. Budemo li davali tolike novce za hranu, vječno ćemo ostati siromašni – upozorava Bilić.

Želite prijaviti greške?