Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ - DVIJE

Međimurje je ipak u Hrvatskoj

15.08.2008.
u 17:08

Dvojba je riješena. Međimurje je ipak u Hrvatskoj, barem se tako može zaključiti iz nedavne odluke hrvatske Vlade koja je za obnovu temeljito razrušene međimurske crkve sv. Jurja na Bregu namijenila pet milijuna kuna.

Kad se dogodila nesvakidašnja nesreća (stari toranj srušio se na crkvu koja je dominirala međimurskim krajem), u Večernjem smo listu napisali tekst začuđeni što nije bilo snažnije reakcije hrvatskih medija izvan Međimurja te hrvatske politike. Doduše, reagiralo je Ministarstvo kulture, ali odveć mlako, s tek 300.000 kuna pomoći za raščišćavanje ruševine.

U medijima je nastala i polemika u vezi s krivcem za rušenje tornja jer su na staroj građevini trajali radovi koje su nadzirali konzervatori Ministarstva kulture. I da stvar bude gora, samo dan prije urušavanja zvonika, koje je moglo prouzročiti velike ljudske žrtve da se toranj srušio na crkvu u vrijeme mise, konzervatori su posjetili gradilište i tako amenovali kvalitetu i opravdanost radova.

Naravno, pitanje krivca i dalje je otvoreno i o tome neka sudi građevinska struka. No, nedavna odluka Sanaderove vlade o pet milijuna kuna za obnovu crkve za svaku je pohvalu. Bez principa solidarnosti nema uređenog i civiliziranog društva, pa su Međimurci dobrohotno dočekali tu odluku iz Banskih dvora.

Urušenu crkvu posjetio je i ministar Biškupić. Među ostalima, bio je tu i državni tajnik u Ministarstvu kulture Jasen Mesić, potencijalni zagrebački gradonačelnik. A kad smo već spomenuli zagrebačkog gradonačelnika, i Milan Bandić često je izjavljivao da se divi radišnim Međimurcima. Nek sad pomogne u obnovi crkve, pa će se i Međimurci diviti njemu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?