Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Mark Zuckerberg nagodio se s bivšim kolegama kojima je ukrao ideju za Facebook

14.02.2009.
u 11:35

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg nagodio se s bivšim kolegama s Harvarda i morat će im platiti između 31 i 65 milijuna dolara jer im je ukrao izvorni kod za Facebook. Zuckerberga su za krađu intelektualnog vlasništva još 2004. tužili osnivači internetske društvene mreže ConnectU na kojoj je i on jedno radio prije nego je pokrenuo danas najpopularniju društvenu mrežu na svijetu.

Zuckerberg se s bivšim kolegama nagodio izvan suda u veljači prošle godine. Dogovoreno je da će trima bivšim kolegama; Divyji Narendri i blizancima Tyleru i Cameronu Winklevossu dio iznosa, odnosno 20 milijuna dolara isplatiti u gotovini, dok će ostatak primiti u obliku dionica Facebooka.

Visina nagodbe ovisi o procjeni vrijednosti kompanije, a ona varira. Naime, Facebookovi odvjetnici, želeći svom klijentu osigurati što ma nju odštetu, tvrdili su da kompanija vrijedi 3.7 milijardi dolara, odnosno 8.88 dolara po dionici, no kada je Microsoft u rujnu 2007. kupio 1.6-postoni udio u kompaniji platio ga je 240 milijuna dolara, to jest, 35.90 dolara po dionici.

U tom slučaju vrijednost kompanije procijenjena je na basnoslovnih 15 milijardi dolara. Podaci o nagodbi zbog administracijske pogreške su procurili u medije iz odvjetničkog ureda koji je zastupao Connect U.

(M.Mik.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?