Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.11.2012. u 12:00

Uhićenjem policajaca postalo je jasno zašto su neki slučajevi procesuirani, a neki ne

Puno je toga jasnije u ovoj zemlji nakon uhićenja policajaca koji su sabotirali istrage u krupnim aferama. Sad je jasno zašto su slučajevi o kojima su mediji uporno pisali, a zviždači podnosili kaznene prijave, završavali u ladicama policijskih inspektora koji su sumnje u nezakonita djela trebali provjeravati. U nekim slučajevima kaznene prijave i odbacivali iako se i iz aviona moglo vidjeti da je tu netko nešto ipak jamio.

Javna je percepcija da je borba protiv korupcije počela negdje u drugoj polovici 2009. godine. Otvarali su se veliki slučajevi poput Podravke, Ina-MOL-a, HEP-a, Fimi Medije, crnih fondova....

No iako su se otad istrage zahuktale, počele podizati i optužnice, a pale su dosad i neke presude, ipak je cijelo vrijeme postojala sumnja i neka gorčina da je borba protiv korupcije samo djelomična. Evo uzmimo slučaj Hrvatskih autocesta, državne tvrtke rekorderke po broju afera. U HAC-u se posljednjih godina vrtjelo najviše novca pa se sumnjalo da je iz nje i izvučeno najviše love.

A dosad ni jedne optužnice. Pa slučaj Kamensko, pa koliko je samo izvida i predistraga pokrenuto u vezi s Gradom Zagrebom i njegovim gradonačelnikom...

I sad su uhićeni baš policajci koji su radili na tim slučajevima. Uhićeni su, među ostalim, jer su odavali podatke onima o kojima su vodili istrage, a neki su za to dobivali i nagrade. I eto odgovora zašto su se neki slučajevi procesuirali, a neki ne. Barem djelomičnog. Jer i dalje će se povlačiti pitanje koliko politika utječe na te istrage, procesuiraju li se samo politički mrtvaci.

Uhićenje korumpiranih policajaca pokazuje da tu možda nema velikih teorija zavjere, nego samo sitnog interesa, malog mita za zataškavanje velikih afera. Korumpiranost policajaca ipak nije ništa iznenađujuće u državi koju je korozija korupcije toliko duboko progrizla. U ovoj je zemlji riba zasmrdila do glave.

Sad je ta glava u Remetincu. A taj smrad korupcije bio je previše intenzivan i jak da se naprosto morao proširiti na sve razine pa tako i među one koji su ga trebali raspršiti.

Ključne riječi

Komentara 2

MY
mycropht
14:59 29.11.2012.

"Uhićeni su, među ostalim, jer su odavali podatke onima o kojima su vodili istrage, a neki su za to dobivali i nagrade." A ostali nisu dobivali "nagrade" nego su to radili iz altruizma? :)

DU
Deleted user
20:38 29.11.2012.

Policija ište svoj "komad torte"! Bolje rečeno, kad nisu dovoljno visoko pozicionirani u društvenoj piramidi da mogu odlučivati i posljedično uživati u blagodatima korupcije, kao svima znani decision makers (oni koji donose odluke) - onda se onako hijensko-šakalski prikradu kad se već dijeli plijen na porcije između tih predatora i "isfektaju" za se... Poanta je u tome što je korupcija strahovito nepravedna jer u njoj su angažirani samo srednji i visoki socijalni slojevi odnosno biti zaposlen u stanici za teh. preglede je neka minimalna razina. Jedva da je taj životni stil "Korupcija nas održala, njojzi hvala!" dostupan nižoj srednjoj klasi, u koju se po plaćama reda par tisuća kn uključuju zaposlenici MUP-a i onda se pribjegava ovom pristupu, naknadno na pojilo... A što se tiče izraza malo mito - eto bi bilo za zatvorske čuvare i carinike. Pogledajte njihovu imovinu i njihova primanja, upitajte po selima i gradovima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?