Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO VIDJETI?

Madrid: Grad umjetnosti

1.jpg
import
15.08.2008.
u 12:42

PALACIO REAL – kraljevska palača barokna je građevina, pravi div! Svakog posjetitelja će zadiviti svojom veličinom: dugačka je 150 metara i ima 3000 soba. Palača je nekadašnja utvrda-palača Habsburgovaca iz 1734. godine, a danas se ovdje osim muzejskog prostora nalaze i neki uredi državne uprave. Više od polovice prostorija otvoreno je za javnost.

Impresivna zbirka satova, porcelana, tapiserija, slika, namještaja, fresaka pa do Stradivarijevih violina bit će zasigurno razlog da se uputite u palaču. Osobito je ljupka soba Gasparini koja je Karlu III. služila kao soba za odijevanje, poznata po prelijepoj štukaturi s motivima cvijeća i voća. Palača se može razgledati svaki dan od 9.00 do 18.00 sati.

MUSEO DEL PRADO<>jedna od najvažnijih svjetskih zbirki umjetničkih dijela na svijetu, Prado je meta rijeke turista koje posjećuju Madrid. Zbirka sadrži oko 7.500 umjetnina svih najvećih umjetnika iz cijelog svijeta. Prado je poznat po kraljevskim zbirkama iz 16. i 17. stoljeća, po izuzetnim djelima najvećih španjolskih slikara Goye, Velázqueza i El Greca.

Pridružite se obilasku muzeja u trajanju od tri sata unutar kojih ćete vidjeti najljepših 100 djela u ovom muzeju među kojima su i Dürerov autoportret i „Adam“, Rubensove „Tri grazije“, Boschov „Vrt užitka“, djela Tiziana i Botticellia.

PLAZA MAYOR – najljepši renesansni europski trg. Osim impresivne veličine 129 m dugačak i 94 m širok, trg je poznat i posvojih 114 arkada i 377 balkona. Trg karakteriziraju događanja povezana sa životom grada kao što su Dan Svetog Izidora, zaštitnika Madrida u svibnju, sajmovi povodom Uskrsa i Božića.

Obično je ovo početna pozicija za razgledavanje Madrida. Na trgu ćete pronaći mnoštvo kafića s terasama, interesantne španjolske restorane, suvenirnice. Ipak, ako krenete samo sto metra južnije popit ćete isto tako dobru kavu ili popiti pivo, ali daleko jeftinije.

PUERTA DEL SOL – omiljeni madridski trg mjesto je sastajanja prije izlaska. S ovog trga se računaju sve udaljenosti u Španjolskoj.

Na raskrižju s Calle del Carmen nalazi se brončani kip medvjeda koji se penje na drvo – simbol grada koji se nalazi na grbu grada Madrida i česti je motiv turističkih fotografija.


CENTRO DE ARTE REINA SOFIAnezaobilazne zbirke španjolske moderne umjetnosti s početka 20. stoljeća pa do naših dana smještena je u nekadašnjoj bolnici. Centar su otvorili kralj Juan Carlos i kraljica Sofía 1990. Svakako uzmite plan galerije čiji se stalni postav nalazi na 2. i 4. katu.

Miró, Dalí, Puablo Picasso, Juan Gris samo su neka poznata slikarska imena, no nemojte preskočiti manje poznate autore koji će vas iznenaditi. (Calle Santa Isabel 52)


CATEDRAL DE LA ALMUDENA – osobita neogotička katedrala građena je u stilu obližnjeg Palacio Real, no u svojoj unutrašnjosti je gotička.

Katedralu su, zbog nedostatka novca, gradili sto godina od 1883.-1993. godine, kad ju je posvetio papa Ivan Pavao II čiji se kip nalazi ispred ulaza u katedralu. Posebnost ovog mjesta su Gospa Almudenska – slika zaštitnice Madrida, moderni glavni oltar, predivni šareni prozori, brončana ulazna vrata.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?