Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'vidovita' ministrica

Milanka Opačić lani 'znala' da će definicija braka u Ustav

Milanka Opacic
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
02.12.2013.
u 12:51

Ministrica i potpredsjednica Vlade Milanka Opačić lani je u svibnju u Bruxellesu komentirala da "naš Ustav definira brak kao zajednicu muškarca i žene", a godinu i pol poslije na referendumu tvrdi da je protiv takve definicije

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić donedavno uopće nije znala što u Ustavu RH piše o braku jer je u svibnju 2012. tvrdila da je "naš Ustav definirao brak kao zajednicu muškarca i žene". Takva definicija u Ustav ulazi godinu i pol nakon što je Opačić dala tu, blago rečeno "vidovitu", ili, puno vjerojatnije, jednostavno neupućenu izjavu.

– Ima dosta problema koje LGBT zajednica ima u Hrvatskoj. Jedan dio nije reguliran zakonima. Riječ je o tome da moraju imati pravo na promjenu imena ako mijenjaju spol, a to sad nije regulirano. Ja znam da oni traže i mogućnost posvajanja djece, to je nešto što je pitanje isto tako javne rasprave. Pitanje prava na neku vrstu zajednice. Dakle, naš Ustav je definirao brak kao zajednicu između muškarca i žene što znači da ćemo tu vrstu prava morati nešto drukčije nazvati kako bismo toj populaciji osigurali mogućnost registriranog partnerstva – izjavila je Milanka Opačić 11. svibnja 2012. u Bruxellesu, što je zabilježeno na videosnimci u prilogu. Tu njezinu izjavu zabilježili smo i onda kad se dogodila, u tekstu objavljenom na našem portalu.

Prva je na ovu potpuno netočnu izjavu potpredsjednice Vlade javno upozorila Sanja Sarnavka, koja je to spomenula i u javljanju uživo u emisiju HTV-a u referendumskoj noći. Predsjednica udruge B.a.B.e. danas nam je objasnila kako je pronašla taj citat.

– Otkrila sam to nakon što je Željka Markić počela lažno tvrditi da je Milanka Opačić pokrenula priču o tome kako će dopustiti da istospolni parovi posvajaju djecu. Znala sam pouzdano da je Milanka Opačić govorila upravo suprotno i krenula sam pretraživati članke na internetu da vidim gdje je to na što se referira Željka Markić. I pronašla sam tu izjavu Milanke Opačić gdje ona kaže da je to nemoguće jer Ustav definira brak kao zajednicu žene i muškarca – kaže Sarnavka.

Predsjednica udruge B.a.B.e. kaže da je i u javnoj raspravi o Obiteljskom zakonu stekla dojam da je ministrica Opačić nekompetentna i kako često ne zna o čemu govori.

– Najstrašnije je kad nešto ne znate, a ponašate se bahato i bezobrazno. U Milanki Opačić imate osobu koja ne zna, a ponaša se kao da sve zna. Uhvatila sam se za glavu kad sam vidjela da ona uoči referenduma poziva građane da glasaju protiv. Uvjerena zagovornica "protiv", koja je uvjerena da je takva definicija braka već upisana u Ustavu, odvajkada što bi se reklo… – komentira Sanja Sarnavka.

– To je bio lapsus, ministrica se, doduše, ne sjeća toga komentara, no ako je novinar ispravno prenio, nije tako mislila, već na Obiteljski zakon, a ne na definiranje braka u Ustavu – javili su nam iz kabineta ministrice Opačić nakon što smo ih podsjetili na njeno prošlogodišnje tumačenje prava istospolnih zajednica.

Milanka Opačić: Dat ćemo maksimalna prava LGBT osobama

Komentara 16

DU
Deleted user
13:15 02.12.2013.

Milanka Opačić, Sanja Sarnavka - ista, gubitnička opcija.

DU
Deleted user
12:06 02.12.2013.

Milanka Opančić- jedna od mnogih na ministarskom mjestu bez dana radnog staža. Jedino, ako si nije upisala u radnu knjižicu ono kad je bila Jovin pisar.

Avatar Scheweningen
Scheweningen
13:06 02.12.2013.

U Hrvatskoj je najbitnije sta misli Seve,Sernavka i za koga glasuje "mrsavi" Cacic. Bolje da ne pisete nista nego uporno saljete poruke gluposti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?