Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Zumba, pilates, HIIT, crossfit – koja je vježba za mene?

Zumba, pilates, HIIT, crossfit – koja je vježba za mene?
25.11.2021.
u 09:03

Planirate početi vježbati? Donosimo vam četiri popularna programa vježbi pomoću kojih ćete biti zdraviji, sretniji i u zavidnoj tjelesnoj kondiciji!

Većina ljudi koja se prvi put ili nakon dugog vremena odvaži vježbati u fitness centru susreće s istim pitanjem – u koji se grupni program treninga upisati? Osim što ih uistinu ima mnogo, njihovi engleski nazivi dodatno zbunjuju buduće vježbače jer iz njih ne mogu doznati jesu li to aerobne vježbe ili vježbe snage, vježba li se u tenisicama ili bosi na prostirci, ciljaju li vježbe na formiranje cijelog tijela ili samo na jednu određenu skupinu mišića?

Čim prije odaberete tip treninga, to ćete brže i lakše doći do željenih rezultata, pa bila to želja za skidanjem pokoje kile viška ili dovođenje tijela i fit formu. U nastavku vam otkrivamo koje su to četiri najtraženije vrste treninga i vježbi, kome su namijenjene te kakva je fitness oprema potrebna da biste iz treninga maksimalno iskoristili sve dobrobiti.

Zumba – fitness program koje topi kile

Kada je prije 30 godina slučajno zaboravio donijeti CD s pozadinskom glazbom na svoj sat aerobika, kolumbijskom fitness instruktoru Albertu “Betu” Perezu nije bilo ni u primisli da će njegov novi koncept fitness treninga postati planetarno poznat. Ovaj veseli i energični plesni tip aerobika je za sve one kojima su trčanje i teretana dosadni, a žarko žele „probuditi“ svoje tijelo, riješiti se viška kilograma i pritom se dobro zabaviti.

Ples uz vrući latinoamerički ritam djeluje na sve mišićne skupine – jačaju se i oblikuju noge, podiže stražnjica te formiraju trbušna muskulatura, ruke, ramena i leđa.

Zumba je odlična vježba za sve uzraste i već nakon prvog sata stvara ovisnost jer ne uopće ne djeluje kao trening, već kao odlična zabava za tijelo i um. Sve što vam je potrebno za Zumba avanturu su udobne tenisice za vježbanje u dvorani, sportski top i sportske hlače ili tajice.

Pilates – razvija snagu i gibljivost

Oni koji ne vole plesati mogu se iskušati u pilatesu, metodi oblikovanja tijela nastaloj početkom 20. stoljeća koja objedinjuje mnoge elemente fizioterapije, joge, klasičnog baleta, pa čak i kineske akrobatike.

Za ovaj se fitness program uistinu može reći da već godinama drži vodeće mjesto među grupnim rekreativnim vježbama jer je stvoren za sve dobne skupine i izvodi se vrlo polako. Pilates jača i oblikuje mišiće čitavog tijela, ispravlja držanje tijela, poboljšava fleksibilnost i ravnotežu te doprinosi pravilnom i dubokom disanju.

Prva stvar na koju će mnogi pomisliti čim se spomene pilates je velika gumena lopta koja se koristi za zatezanje mišića dok se tijelo „bori“ da održi ravnotežu na njoj. Od fitness opreme se također koriste i jednoručni utezi, elastične trake i prsteni, ali i prostirke za vježbanje.

HIIT trening i Crossfit – koja je razlika?

Posljednjih nekoliko godina svaki fitness studio na svom popisu treninga ima HIIT ili Crossfit. HIIT je intervalni trening visokog intenziteta (High Intensity Interval Training, engl.) u kojem se izmjenjuju kratkotrajna, ali vrlo intenzivna aerobna serija vježbi i kraća aktivna pauza, npr. minuta vrlo žustrog sprinta na traci za trčanje, preskakivanja užeta ili veslanja te pola minute opuštenog hoda. To je vrlo učinkovita metoda za sagorijevanje masnoća jer ih tijelo „troši“ kao hranu za mišiće čak i 24 sata nakon treninga. HIIT je idealan kako za vrhunske sportaše tako i za rekreativce početnike koji žele postati fit u relativno kratkom vremenu – cijeli trening u pravilu traje od 10 do 30 minuta!

Crossfit je također visoko-intenzivan funkcionalni tip treninga no, za razliku od HIIT-a, traje nešto dulje jer uključuje nešto više vježbi koje pospješuju eksplozivnost, kondiciju i snagu. U šali će mnogi reći da je Crossfit HIIT-ov stariji, nabildani brat, pa se zato ovim tipom treninga bave nešto iskusniji vježbači. Da bi se aktivirale sve mišićne skupine, prilikom vježbanja se koriste razni rekviziti (utezi sa šipkom, debela užad, ponekad i traktorske gume…) čije rukovanje obavezno nadgleda stručni trener.

Prilikom odabira novog načina tjelovježbe dobro razmislite što želite postići vježbanjem (smršavjeti, stesati liniju, formirati mišiće, dobiti na kondiciji…), a ujedno uzmite u obzir i svoju dob, fizičku pripremljenost te možete li se držati rasporeda treninga i promijeniti način prehrane. Hervis je tu kada je u pitanju fitness oprema – sve za navedene programe treninga možete naći u njihovim poslovnicama ili online shopu!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije