Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljivo

Znate li što znači kratica 'WC'? Odgovor je iznenadio mnoge!

Shutterstock
04.04.2023.
u 10:30

Koristimo ju cijeli život, no mnogi nikada nisu previše razmišljali o njenom značenju

Velike su šanse da ste, kada ste morali koristiti toalet dok ste bili vani na javnom mjestu, vidjeli slova WC na vratima, no možda niste previše razmišljali o tome što ona zapravo znače. Brojni korisnici društvenih mreža iznenadili su se nakon što su saznali pravo značenje te kratice, koje nudi fascinantan mali uvid u povijest toaleta i sanitarnih čvorova, piše Mirror.

U odgovoru na upit o tome što pojam 'WC' zapravo znači, jedan ljubitelj povijesti objasnio je da ta slova zapravo označavaju water closet, što je bio pristojan izraz za korištenje toaleta u danima javnih kupaonica. Doslovni prijevod bio bi 'vodeni ormarić', jer u vrijeme kada je ta skraćenica nastala, nije bilo pristojno pričati o tjelesnim funkcijama pa je ovo smišljeno kao kompromisno rješenje koje nikog neće uvrijediti, a u Hrvatskoj se navedena složenica prevodi kao nužnik.

- U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezane s korištenjem zahoda. Kako bi se to izbjeglo, izmišljen je pojam 'vodeni ormarić' za opisivanje tada novog zahoda na ispiranje, posebno na javnim mjestima. Kratica WC smatrala se dovoljno dalekom od svoje funkcije da bi se mogla izgovoriti, iako s malo neugode i suzdržanosti - pisalo je u objašnjenju na društvenim mrežama.

"Ne mogu vjerovati da sam živjela sa 'WC' znakom i nisam imala pojma zašto se tako zove", komentirala je jedna osoba na društvenim mrežama. "Drago mi je što je netko pitao jer se ja to pitam godinama, ali nikad nisam guglao", dodao je drugi korisnik.

Prema vodoinstalaterskoj internet stranici Plumbworld, fraza 'water closet' prvi put je korištena u Engleskoj 1870-ih. Izvorno poznat kao 'ormarić za ispiranje', ubrzo je postao 'vodeni ormarić' kroz popularnu upotrebu, prije nego što je postao 'WC'. 19. stoljeće bilo je razdoblje velikih inovacija za moderne toalete, a napredak je znatno pomogao u poboljšanju javnog zdravlja i higijene. Kraljevsko kućanstvo angažiralo je jednog od najpoznatijih sanitarnih inženjera tog vremena Thomasa Crappera da zamijeni zahode novijim modelima 1886.

Istraživanje pokazalo koje osobine najčešće idu uz 'jutarnji tip' ličnosti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije