Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li znali?

Znate li što se događa ako netko umre u avionu? Bivša stjuardesa otkriva

shutterstock
11.03.2024.
u 10:30

Prema Međunarodnom udruženju zračnih putovanja, događa se jedna putnička smrt na 40.000 letova, ali neki tvrde da se čak radi o jednoj smrt na 200 tisuća letova.

Stjuardese su pripremljene za rješavanje raznih situacija dok smo iznad oblaka, od smirivanja nervoznih putnika do osiguravanja da svačija kabinska torba stane u ormariće iznad glave. Također su obučene što učiniti u rijetkim situacijama, primjerice kada putnik umre u avionu, piše Metro

Prema Međunarodnom udruženju zračnih putovanja, događa se jedna putnička smrt na 40.000 letova, ali neki tvrde da se čak radi o jednoj smrt na 200 tisuća letova. Medicinski problemi su, međutim, češći, a studija u New England Journal of Medicine izvješćuje o jednoj hitnoj medicinskoj pomoći na svaka 604 leta.

VEZANI ČLANCI: 

Dakle, što kabinsko osoblje radi ako se katastrofa dogodi na nekoliko tisuća metara iznad zemlje? Bivša stjuardesa Lisa Hughes (43), otkriva. Jedno od posljednjih mjesta na kojima se želite razboljeti je u avionu, ali u dobrim ste rukama ako se to dogodi. Lisa, u suradnji s My Voyage Scotland, objašnjava: 'Kada se putnik razboli tijekom leta, posada odmah procjenjuje situaciju. Obučeni smo za osnovnu prvu pomoć i imamo opremu za hitnu medicinsku pomoć’. 

'Prvi korak je pitati ima li medicinskih stručnjaka na letu voljnih pomoći. Također komuniciramo s kokpitom kako bismo obavijestili kapetana o situaciji’, dodaje, ‘Ovisno o ozbiljnosti, posada može primijeniti osnovnu njegu, poput davanja kisika, lijekova ili drugih mjera prve pomoći’. 

Za ozbiljna stanja, kapetan može odlučiti preusmjeriti let do najbliže zračne luke kako bi se putnik što prije odveo u bolnicu. Zračni prijevoznici također imaju posebne protokole za postupanje u hitnim medicinskim slučajevima, često se savjetujući s medicinskim stručnjacima putem namjenske komunikacijske linije kako bi odlučili što je najbolje učiniti.

VEZANI ČLANCI: 

Protokol ako putnik umre tijekom leta razlikuje se ovisno o zrakoplovnoj kompaniji, ali općenito uključuje premještanje tijela u privatniji prostor, ako je moguće. To može biti prazan red, sjedalo u poslovnoj klasi ili prostor za odmor posade.

Dostojanstvo pokojnika održava se koliko god je to moguće od strane posade, koja pokriva tijelo i osigurava da nije u vidokrugu drugih putnika. Zrakoplov obično nastavlja prema odredištu, gdje ga preuzimaju vlasti, a zrakoplovna kompanija pruža podršku obitelji preminulog.

Dr. Arnold Seid, medicinski direktor Global Rescuea, ranije je rekao za CN Traveller: 'Ne postoji obveza promjene putanje leta u slučaju smrti tijekom leta. Pilot mora slijediti određene propise o obavijestima, ovisno o zemlji i jurisdikciji odredišne ​​zračne luke, kao i protokol tvrtke’.

Beba rođena u avionu iznad Tihog oceana - mama nije znala da je trudna!

Komentara 1

JF
Jure_Francetić
12:15 11.03.2024.

Ako netko umre u avionu pribjegava se čitanju pokojnikove posljednje želje putem zvučnika iz cock pita. U nekoliko navrata zabilježen je slučaj gdje je pokojnikova posljednja želja bila, rasuti njegov pepeo u more. Zatim bi ga posada aeroplana kačila na stražnju stranu motora (obično bi to radile snažnije stjuardese i kopilot) te bi se nakon spaljivanja pokojnika u niskom preletu preko mora, pepeo prosipao po pučini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije