Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objašnjava liječnik

Znate li što je stanični stres? Na njega utječu životne navike, spavanje, raspoloženje, seksualna želja...

starenje
Shutterstock
29.11.2021.
u 07:00

Stanični stres utječe na našu razinu energije, mentalno zdravlje i san, a iako mnoge njegove uzroke ne možemo kontrolirati; mnogo toga je pod našom kontrolom; kao na primjer prehrana, tjelovježba i san.

Svi znamo kakav je osjećaj biti pod stresom, a nešto drukčiji, stanični stres, doživljavaju i naše stanice. Prema liječniku integrativne i funkcionalne medicine Marku Menolascinu stanični se stres definira kao stres koji unutar stanice nastaje kad na nju negativno utječu vanjski i unutarnji čimbenici, što ugrožava njenu sposobnost učinkovitog funkcioniranja.

– Stanični stres utječe na našu razinu energije, mentalno zdravlje i san, a iako mnoge njegove uzroke ne možemo kontrolirati; poput na primjer dobi i okoliša, mnogo toga jest pod našom kontrolom, kao prehrana, tjelovježba i san – kaže Menolascin i dodaje da staničnom stresu najviše pridonose slobodni radikali koji rastu s godinama, lošim izborom načina života i nekim zdravstvenim problemima.

Prema njemu, stanični se stres svodi na mitohondrije koje je najbolje zamisliti kao elektrane koje pružaju energiju potrebnu za funkcioniranje cijelog tijela. Kad su stanice pod stresom, taj je energetski sustav ugrožen, no ako imaju pomoć ciljanih antioksidansa, mitohondriji mogu biti ključ savršenog zdravlja.

Želite unositi više vlakna u organizam? Pojačajte ove namirnice

starenje
1/10

Prema Menolascinu, osim što stvaraju staničnu energiju, mitohondriji također stvaraju i slobodne radikale koji, kad se akumuliraju u organizmu, mogu također izazvati oksidativni stres (slično kao kad jabuka posmeđi jer je izložena kisiku) koji može isto tako ubrzati proces starenja i utjecati na naše zdravlje, a da bi se to spriječilo, ključni su antioksidansi.

Antioksidansi su kao spužve koje brišu suvišne slobodne radikale – rekao je Menolascino, no njihova se razina u tijelu s godinama smanjuje, zbog čega je s godinama nužno povećati unos hrane bogate antioksidantima.

– Svatko bi trebao znati da svaka stanica u tijelu ima tvornicu energije poznatu kao mitohondrij, a kad oni mogu učinkovito obavljati svoj posao, sa što manje slobodnih radikala koji ih ometaju, imamo zdrave stanice – objasnio je liječnik koji kaže kako svakodnevno promatra različite krvne pretrage: markere upale, razine toksičnosti, oštećenja slobodnih radikala, sve znakove oštećenih stanica. 

– Ipak, najučinkovitije mogu procijeniti zdravlje nečije stanice ako čujem kakve su mu životne navike i nivo energije na dnevnoj bazi, seksualna želja i funkcija, aktivnosti, obrasci spavanja, raspoloženje i razina sreće! – zaključio je liječnik.

Pogledajte koji je najstariji živući organizam u Slavoniji

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije