Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nekoliko smjernica

Sir vam se brzo pokvari? Vjerojatno ga pogrešno spremate, evo kako je ispravno

shutterstock
23.11.2021.
u 07:00

Za sprečavanje plijesni pomoći će vam malo maslinovog ili biljnog ulja, a za pravilno spremanje nije dovoljna samo plastična folija.

Sir je namirnica koja većini ljudi odgovara uz gotovo sva jela, pogotovo zbog različitih okusa i teksture. Od gaude i ementalera pa do paškog, sir se može pronaći u raznim oblicima i okusima. No, problem kod sira je što se vrlo brzo kvari, pogotovo kada ga ne spremate na ispravan način, prenosi Real Simple. Evo nekoliko smjernica za pravilno spremanje sira:

Plastična vrećica pomoći će u očuvanju svježine sira, ali ona nije najbolji način za spremanje. Najbolji način spremanja ovisi o vrsti sira. Tvrde i ostarjele sireve najbolje je prvo omotati papirom za pečenje, a zatim staviti u plastičnu vrećicu. Plavi sir i polutvrdi sir mogu se spremiti u plastičnu vrećicu, mekani sir trebao bi se držati u plastičnoj posudi s poklopcem, svježi sir trebao bi  ostati u svojem originalnom pakiranju, uz promjenu vode svakih nekoliko dana.

Što manje jedite sirovo voće i povrće, a pravi kuhinjski otrovi su jagode, breskve, šljive i - poriluk!

1/12

Kakav god da bio, najbolje mjesto za njega je u hladnjaku u ladici gdje se inače drži povrće. Tamo je temperatura hladna i stabilna, bez mnogo promjena, stoga je idealna za namirnice poput sira. 

Svaki put nakon što koristite sir, iskoristite novi komad papira za pečenje i plastični omot kako biste sačuvali njegovu svježinu. Vijek trajanja sira također ovisi o vrsti, ali glavno pravilo koje trebate zapamtiti jest – što je sir tvrđi, imat će dulji vijek trajanja. 

Za očuvanje od plijesni može vam pomoći malo ulja. Jednostavno namažite sir s malo maslinova ili biljnog ulja te ga spremite u plastičnu posudu s poklopcem. Uvijek možete obrisati ulje papirnatim ručnikom te sir oprati u toploj vodi i bit će spreman za konzumaciju.

Očistite prašinu iza radijatora uz pomoć stvari koju sigurno imate kod kuće:

Ključne riječi

Komentara 1

AU
austrougarskigeneral
10:04 23.11.2021.

paski sir se sporo kvari

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije