Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
saznajte

Znate li koji minerali sprečavaju simptome PMS-a?

djevojka, žena, zabrinustost (1)
Thinkstock
07.03.2013.
u 13:45

Znanstvenici preporučaju da bi žene kao prevenciju trebale uzimati 18 mg željeza dnevno i 8 mg cinka, te oko 1.000 mg kalcija

Žene koje se osjećaju natečeno, razdražljivo ili pak depresivno nekoliko dana prije ciklusa pokazuju klasične simptome predmenstrualnog sindroma ili PMS-a - trebale bi obratiti pozornost na količinu željeza u prehrani, otkrila je nova studija sveučilišta u Massachusetts. Žene s unosom željeza više od 20 milgrama imale su oko 35 posto manji rizik da im se dijagnosticira PMS nego ženama koje su imale najniži unos željeza, samo oko 10 miligrama.

Uravnotežena prehrana je ključ...

PMS utječe na osam do 15 posto žena, a karakteriziraju ga fizički i emocionalni simptomi - od osjetljivosti grudi do neraspoloženja. Prehrana u takvim stanjima može pomoći, a čak su i neke prijašnje studije otkrile da prehrana bogata kalcijem smanjuje simptome, no malo je poznato koliko drugi minerali igraju ulogu u sprečavanju ili barem ublažavanju PMS-a.

Znanstvenici su deset godina pratili tri tisuće žena između 24 i 42 godine i njihov ukupan unos minerala i učestalost predmenstrualnog sindroma. Ispitanice su ispunile upitnik o učestalosti konzumacije hrane tri puta s vremenskim odmakom. Preko tisuću žena imalo je izražene simptome, no znanstvenici su uzeli u obzir i ostale čimbenike povezane s PMS, kao što su dob, težina, trudnoća, korištenja oralnih kontraceptiva i pušenje te navike vježbanja.

Rezultati su pokazali da žene koje imaju povećani unos \"non-hem\" željeza (iz biljnih izvora) imaju između 30 i 40 posto manju učestalost predmenstrualnog sindroma nego žene čiji je unos \"non-hem\" željeza bio manji. Objašnjenje rezultata leži u tome što je željezo važno za proizvodnju serotonina, neurotransmitera u mozgu koji regulira promjene raspoloženja. Nadomjestiti manjak željeza možete se vrlo jednostavno, konzumirajući jednu šalicu integralnih žitarica bogatih željezom, koja sadrži oko 24 miligrama željeza. Što se tiče hem željeza iz namirnica životinjskog podrijetla, znanstvenici govore da osam dekagrama goveđeg odreska sadrži samo dva do tri miligrama željeza, stoga bi bile potrebne velike količine, što nije preporučljivo zbog velike razine zasićenih masti...

Nije samo manjak željeza...

Željezo nije bio jedini mineral koji je umanjio simptome PMS-a. Studija je pokazala i da je unos više od 15 miligrama cinka dnevno povezan s manjim rizikom od PMS-a. No, taj je učinak vidljiv za dodatke, ali ne i za hranu bogatu tim mineralom. Nisu pronašli ni vezu između unosa natrija, magnezija ili mangana i PMS-a, no zato je kalij koji se nalazi u bananama ili krumpiru povezan s pojačavanjem simptoma zbog poticanja lučenja hormona, zadržavanja vode, nadutosti...

- Naši rezultati ukazuju na to da minerali, uključujući željezo i cink, mogu biti ključni za PMS - zaključuje voditeljica studije Elizabeth Bertone-Johnson i dodaje da bi žene kao prevenciju trebale uzimati 18 mg željeza dnevno i 8 mg cinka, te oko 1.000 mg kalcija, piše Fox News.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije