Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
e, da...

Znate li koja je vaša krvna grupa? Evo zašto biste trebali

krv
Foto: Thinkstock
22.09.2015.
u 09:28

Jeste li skloniji rizicima raka ili srčanim oboljenjima? To je nešto što nitko ne želi čuti, ali ako znate jeste li skloniji nekoj vrsti bolesti, lakše ćete i na vrijeme poduzeti preventivne mjere i napraviti što je u vašoj moći da bolest spriječite

Odrasli ste i, naravno, više ne preskačete po 5-6 stepenica...

Pretpostavljamo da ste barem jednom za doručak pojeli nešto što vam sada ne bi palo na pamet ni u snu. Iako se možda tako ne osjećate, ipak više niste tako mladi. I tijelo vam daje znakove na koje ne biste trebali zatvoriti oči. Ovo su stvari koje biste trebali znati u svrhu očuvanja svojeg zdravlja.

Krvna grupa

A, B, 0, AB... Znate li koja je vaša krvna grupa? Uvid u vašu krvnu grupu je uvid u vašu zdravstvenu sliku. Osim što su prema krvnoj grupi nutricionisti složili i plan prehrane, studije pokazuju da se određene krvne grupe povezuju s učestalijim određenim oboljenjima.

Jeste li skloniji rizicima raka ili srčanim oboljenjima? To je nešto što nitko ne želi čuti, ali ako znate jeste li skloniji nekoj vrsti bolesti, lakše ćete i na vrijeme poduzeti preventivne mjere i napraviti što je u vašoj moći da bolest spriječite.

Problemi s pamćenjem

Osobe koje imaju krvnu grupu AB mogu imati veći rizik za slabljenje kognitivnih funkcija, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Neurology. Odrasle osobe s krvnom grupom AB pokazale su se tijekom istraživanja kao osobe koje su češće imale problema s učenjem i pamćenjem.

– Znamo da je krvna grupa AB povezana s određenim čimbenicima zgrušavanja i proteinima u krvi – rekao je jedna od voditeljica istraživanja i profesorica medicine i patologije na Sveučilištu u Vermontu, Mary Cushman.

Rak želuca

Nažalost, još jedna loša vijest za osobe s krvnom grupom AB. Za razliku od osoba s krvnom grupom B ili 0, kod osoba s krvnom grupom AB postoji za čak 26 posto veći rizik za obolijevanje od raka želuca, zaključak je istraživanja objavljenog u časopisu American Journal of Epidemiology. Ako ste tip A, rizik je 20% viši od onih s tipom B ili O, navodi se.

Krivca se može naći u bakteriji H. pylori. Dvije trećine stanovništva nema nikakvih zdravstvenih smetnji povezanih s ovom bakterijom koja se nalazi u našem organizmu, no ipak, osobe s krvnom grupom AB ili A mogu imati pojačanu reakciju imunosustava na ovu vrstu bakterije što može rezultirati povećanim rizikom od nastanka raka, pojasnio je jedan od voditelja istraživanja Gustaf Edgren, epidemiolog u Sveučilišnoj bolnici Karolinska u Švedskoj.

Srčana oboljenja

Ako imate krvnu grupu 0, znajte da ste sretniji od drugih. Vaša krvna grupa vam je "osigurala" 23 posto manji rizik od srčanih oboljenja, pokazalo je istraživanje provedeno na Harvardu osobe s AB i B krvnim grupama najrizičniji su "kandidati" za ovakve vrste oboljenja, a stručnjaci navode da je to najvjerojatnije povezano s većom sklonošću upalama što u konačnici može dovesti i do srčanih oboljenja.

>>Koliko vaše srce ima godina? Otkrijte je li 'starije' nego bi trebalo biti

>>Ovo je hrana koja je bolja za srce čak i od redovitog vježbanja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije