Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanja

Uzimate tablete protiv bolova na bazi paracetamola u trudnoći? Dijete bi moglo imati ADHD

trudnoća,trudnica
Foto: Thinkstock
25.02.2014.
u 09:15

Stručnjaci se slažu da bi se trudnice trebale suzdržati od uzimanja paracetamola u većim dozama i tijekom duljeg vremena

Uporaba paracetamola tijekom trudnoće može povećati rizik od nastajanja ADHD-a (Attention Deficit/Hyperactivity Disorder) kod djece, upozoravaju znanstvenici.

Taj razvojni poremećaj ponašanja, češći je kod dječaka nego kod djevojčica i ne zna se što je točan uzrok tome. Znanstvenici su u nastojanju da otkriju rizike i uzroke nastanka ovog poremaćaja proučavali utjecaj konzumacije paracetamola tijekom trudnoće.

Otkriveno je da trudnice koje češće i duže uzimaju paracetamol "stvaraju" veći rizik od "oboljenja" djeteta od ADHD-a jer ta supstanca može ometati normalan razvoj mozga djeteta u maternici, piše Daily Mail.

Foto: pixabay

Tijekom istraživanja otkriveno je da oko polovice žena tijekom trudnoće poseže za paracetamolom kako bi umanjili bolove, najčešće glavobolje, a NHS Choices piše kako ne postoji niti jedan znanstveni dokaz da paracetamol ima štetne posljedice na razvoj djeteta.

No, istraživanja provedena od 1996. do 2002. godine ukazuju na to da rizik raste i za trećinu kod onih majki koje su dulje vremena uzimale lijekove protiv bolova tijekom trudnoće, tvrde znanstvenici te upozoravaju da je potrebno provesti još dodatnih istraživanja, navodi se.

>>Koliko puta tijekom trudnoće treba ići na ultrazvuk?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije