Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imate opravdanje!

Znanstvenici otkrili razlog zbog kojeg žene trebaju spavati dulje od muškaraca

hrkanje, spavanje, par (1)
Foto: Thinkstock
1/6
16.04.2016.
u 13:28

Nedostatak sna, prema istraživanju, snažnije pogađa žene kod kojih neispavanost može uzrokovati srčane bolesti, dijabetes tipa 2 i povišeni krvni tlak

Istraživanje koje je proveo National Institutes of Health pokazalo je da žene koje spavaju jednako kao i muškarci imaju veći rizik od raznih zdravstvenih problema, prenosi Huffington post.

Kao moguće objašnjenje stručnjaci navode razliku između muškog i ženskog mozga. Nedostatak sna, prema istraživanju, snažnije pogađa žene kod kojih neispavanost može uzrokovati srčane bolesti, dijabetes tipa 2 i povišeni krvni tlak

Studija na temelju koje su doneseni navedeni zaključci obuhvatila je 210 ispitanika. Dokazano je da žene općenito imaju lošiju kvalitetu sna i da im treba duži vremenski period da zaspu. 

Stručnjaci povezuju ove probleme s većim psihološkim distresom, višom razinom inzulina, fibrinogena (proteina koji se proizvodi u tijelu i ima vrlo važnu ulogu u procesu zgrušavanja krvi) te većim rizikom od raznih upala. No samo kod žena!

Stoga, žene, drugi put kad vam budilica zazvoni prerano slobodno ju ugasite jer sad imate za to jako dobro opravdanje. 

Ipak, imajte na umu da i previše sna sa sobom nosi neželjene posljedice. Previše spavanja može dovesti do kognitivnih smetnji, depresije, upala, izraženije boli, smanjene plodnosti, većeg rizika od pretilosti, dijabetesa, bolesti srca te moždanog udara.

>>Ovo su zdravstveni problemi koje može uzrokovati previše sna

>>Predugo spavanje i sjedenje jednako nezdravi kao pušenje ili alkoholiziranje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije