Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliko otkriće

Znanstvenici otkrili kako zacijeliti ranu bez ožiljka

ožiljak
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
11.01.2017.
u 12:18

Liječnici na Sveučilištu u Pennsylvaniji istraživali su kako regenerirati kožu umjesto toga da na njoj ostanu ožiljci nakon rane

Rane bez ožiljaka budućnost su medicine i to ne tako daleka i nerealna. Naime, znanstvenici su otkrili kako zaliječiti rane na koži tako da nakon toga ne ostane nikakav ožiljak.

Liječnici na Sveučilištu u Pennsylvaniji istraživali su kako regenerirati kožu umjesto toga da na njoj ostanu ožiljci nakon rane.

– Možemo manipulirati procesom iscjeljenja rane tako da ono vodi prema regeneraciji, a ne stvaranju ožiljka – pojašnjava George Cotsarelis, šef odjela za dermatologiju Sveučilišta Pennsylvania, koji je sudjelovao u istraživanju. To znači da bi ožiljci nakon operacija ili plastične kirurgije bili jedva vidljivi golim okom, piše Daily Mail.

– Tajna je u tom da se prvo krenu regenerirati folikule dlaka. Nakon toga, masno će se tkivo regenerirati onako kako mu signaliziraju te folikule – objašnjava Cotsarelis.

Naime, ožiljak nema masno tkivo u sebi niti folikule dlaka pa zato izgleda drugačije od ostatka kože. Površinske rane, naime, sadrže stanice koje se nazivaju adipociti, a ožiljak se sastoji od stanice miofibroblasta koje nemaju masnoće.

Adipociti iz rana se s vremenom stapaju s masnoćom kože, dok miofibroblasti to ne čine pa otud nastaje ožiljak.

No, znanstvenici su sad otkrili kako tkivo miofibroblasta pretvoriti u adipocite. Potaknut će rast folikula dlaka na mjestu rane koje nakon toga otpuštaju signalizirajući koštani morfogenski protein (BMP), a koji nakon toga miofibroblaste pretvara u adipocite te time regenerira ranu bez ožiljka.

>> Kako mogu smanjiti vidljivost ožiljka? 

Komentara 1

MO
morska
19:23 11.01.2017.

Nisu "folikule" nego folikuli, muski rod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije