Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Halo, doktore!

Kako mogu smanjiti vidljivost ožiljka?

Ožiljak
Foto: Thinkstock
1/2
06.06.2016.
u 08:54

Ako je ožiljak aktivan i imate dojam da „raste“, bilo bi najbolje u njega injekcijski aplicirati sredstvo (triamcinolon-acetonid) koje bi spriječilo njegovu daljnju progresiju

PITANJE: Imam 18 godina. Prije pet mjeseci pao sam s bicikla i morao sam šivati manje područje iznad obrve tj. arkadu. Nakon četiri mjeseca ožiljak je postao manje primjetan i lijepo je zacjeljivao. Prije nekoliko dana primijetio sam da mi se ožiljak počeo jako isticati i da se vrlo lako primijeti. Postoje li sredstva kojima bih smanjio vidljivost ili ubrzao zacjeljivanje ožiljka u potpunosti?

Odgovara Jelena Meštrović Štefekov, dr. med., spec. dermatologije i venerologije Poliklinika Šlaj – Anić

Ako je ožiljak aktivan i imate dojam da „raste“, bilo bi najbolje u njega injekcijski aplicirati sredstvo (triamcinolon-acetonid) koje bi spriječilo njegovu daljnju progresiju. Također, dobre rezultate može imati i tretman laserom. No, za ove intervencije trebate dermatologa. Ono što sami možete napraviti jest pokušati koristiti sredstva koja smanjuju ožiljke poput Scagela, Dermatixa, Contractubexa i sl.

Iskreno, malo je vjerojatno da će vam u ovoj fazi, nakon pet mjeseci od ozljede, puno pomoći. Njihov je učinak bolji kada se koriste neposredno nakon zacjeljivanja rane. Moj savjet je da ne gubite vrijeme, javite se dermatologu koji će ocijeniti koja od metoda i koji od preparata u ovoj fazi može polučiti uspjeh.

>> Hrapava koža ne znači da je bolesna, ali zahtijeva njegu

Komentara 2

Avatar IcoPost69
IcoPost69
20:41 07.06.2016.

Kreći se među slijepcima.

Avatar maxist
maxist
20:32 07.06.2016.

a onda bu se žalil kad mu cura ode s likom s pet ožiljaka radi kojih je faca.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije