Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Znanstvenici kažu: Okrivite roditelje za količinu stresa s kojom se nosite!

Novo istraživanje tvrdi kako su vaši roditelji odgovorni ako ste skloniji stresu. Tim znanstvenika iz Dječje bolnice u Philadelphiji otkrili su receptor na površini mozga koji igra ključnu ulogu u načinu na koji odgovaramo na stres.
10. rujna 2019. u 06:51 1 komentara 2309 prikaza
Foto: Getty Images

Ovo znači kako veliku ulogu u tome kako se nosimo sa stresom ima i genetika, objavljuje Science Daily.

Aromaterapija Aromaterapija Saznajte kako ublažiti stres, nesanicu ili išijas na prirodan način

Znanstvenici su se fokusirali na receptor S1PR3 koji dotada nije bio mnogo istražen, a istraživanje je testiralo koliko je on točno uključen u razinu stresa. Eksperimenti su započeli sa štakorima, a kasnije su uključili i ljude. Bili su podloženi različitim stresnim situacijama, a promatrale su se reakcije. Rezultati su pokazali kako su na stres otporniji oni koji imaju veće količine proteina S1PR3. Manja količina stresa rezultirala je manjim otporom na novonastale situacije. 

Tko bi rekao Istraživanje je otkrilo najbolji lijek protiv stresa, a evo o čemu se radi

Ovo otkriće može predstavljati i povezanost receptora S1PR3 s post traumatskim stresnim poremećajem. Ukoliko se ovakvi rezultati ponove i u sljedećim istraživanja novo saznanje može značiti i revoluciju napretka kod liječenja anksioznosti i stresa.

Stres na poslu mozak na pašu Stalno ste pod stresom? Ovo su zadnje stvari oko kojih biste se trebali živcirati

- Saznali smo kako specifični receptor promiče otpornost na stres kod životinja, a isti učinak može se pronaći i kod pacijenata s PTSP-om. Ovo može rezultirali poboljšanim tretmanima za liječenje poremećaja psihe- kazala je Seema Bhatnangar neuroznanstvenica na Odsjeku za anesteziologiju i kritičnu njegu Dječje bolnice u Philadelphiji.

Jedna od najstresnijih situacija svakako može btii razgovor za posao. Pogledajte savjete kako se odjenuti.

 
MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja