Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Žene, planirate li potomstvo? Ovo su namirnice koje biste trebale izbjegavati

neplodnost
Foto: Thinkstock
1/5
08.12.2017.
u 10:29

Ovo su namirnice i napitci koje bi žene trebale izbjegavati kada pokušavaju zatrudnjeti.

I dok su neki parovi pravi sretnici i nakon odluke o tome da imaju potomstvo nemaju problema sa začećem, nekima je to životna borba. Vrkuta, marulja, sok od cikle – tek su neki od prirodnih napitaka koje mnoge žene ispijaju kako bi što prije ugledale toliko željeni plusić na testu za trudnoću.

No, ono o čemu se često ne vodi briga jest činjenica da i prije trudnoće treba paziti na namirnice koje se konzumiraju. Evo što treba izbjegavati konzumirati ako se planira trudnoća...

1. Kurkuma

Jedan od najljekovitijih začina u većoj količini može biti vrlo štetan za osobe koje planiraju trudnoću. Negativno utječe na plodnost te je stoga preporuka izbjegavati čestu konzumaciju kurkume dok planirate zatrudnjeti. Tijekom trudnoće i dojenja, ovaj začin stavljajte u hranu, ali izbjegavajte ga u obliku dodatka prehrani. 

2. Stevija

Eksperimentalne studije na životinjama pokazale su da stevija negativno djeluje i na muške i na ženske reproduktivne organe te da bi u velikim dozama mogla prouzročiti neplodnost.

3. Alkohol

Pretjerana konzumacija alkohola, što znači, više od dva pića na dan, vašem tijelu može oduzeti esencijalne hranjive tvari, poput vitamina B, koji su ključni za razvoj djeteta. Veća količina alkohola može negativno utjecati na proizvodnju sperme kod muškaraca, a više od dva pića u noći može učiniti isto kod starijih žena koje pokušavaju zatrudnjeti.

Prekomjerni unos alkohola također povećava oksidacijski stres, metabolizam glukoze i ukupnu upalu u tijelu, što loše utječe na začeće.

4. Mliječni proizvodi s niskim udjelom masti

Istraživanja pokazuju da konzumacija mliječnih proizvoda s niskim udjelom masnoća, poput mlijeka i jogurta, zbog razina androgena može negativno utjecati na žene koje pokušavaju zatrudnjeti.

Ovo je posebno zabilježeno kod žena sa sindromom policističnih jajnika koji je povezan s nepravilnim ciklusima, neplodnošću, povećanim testosteronom, dobitkom kila i otpornošću na inzulin. To je vjerojatno zbog toga što je hormon androgen, nakon što je mast uklonjena, ostao u mliječnim proizvodima. Zapravo, studije pokazuju da mliječni proizvodi s većim udjelom masti poboljšavaju plodnost i ovulaciju.

5. Gazirana pića

Istraživanja pokazuju da redovito konzumiranje dva ili više gazirana pića s kofeinom negativno utječe na ovulaciju i plodnost. Vjeruje se da je to zbog visokog sadržaja šećera, umjetnih zaslađivača, kemikalija i bisfenola A koji negativno utječu na metabolizam glukoze i ovulaciju.

Pogledajte i video Koliko često Hrvati peru zube, a koliko Hrvatice troše na uljepšavanje

Komentara 1

PA
Pajkoslava2
00:49 10.12.2017.

pa ne postoji zdravija namirnica od stevije. Sta prehrambeni lobi moze sve napravit, to je cudo. Ne nasjedajte na ovo. i kurkumu i steviju mozete konzumirati bez problema. uvijek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije