Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlatne godine

Žene iznad 50 godina starosti nikad se nisu bolje provodile

obnavljanje žena makronova
Makronova
16.01.2010.
u 19:00

Od 1000 žena bez partnera, 17 posto ih je reklo da aktivno izlaze i traže novog partnera, a 20 posto ih je izjavilo da ima odličan društveni život

Žene iznad 50 godina starosti koje su bez partnera nikad se nisu bolje provodile i čini se da su zauvijek prošla vremena kad su te godine značile dosadan umirovljenički život. Danas se žene srednjih godina bez partnera vrlo često mogu naći u noćnim klubovima, putuju na egzotične lokacije ili pak sudjeluju u društvenim mrežama na internetu. Istraživanje je pokazalo da samo u Velikoj Britaniji ima 600.000 žena starijih od 50 godina koje su neudane, udovice ili rastavljene. One izjavljuju da nikad nisu bile sretnije, a zadovoljne su same. Od 1000 žena u istraživanju, 17 posto ih je reklo da aktivno izlaze i traže novog partnera, a 20 posto ih je izjavilo da ima odličan društveni život. Usprkos njihovim godinama, nije im neugodno učiti nove vještine i tehnologije, a mnoge se koriste Facebookom i Twitterom.

Skoro polovica ih je odlučila nastaviti učiti nakon što su navršile 50 godinu života, te su se upisale na računalni ili tečaj stranih jezika, kuhanja i plesa. Oko četvrtine ispitanih redovito je na tjelovježbi, a probale su i neke vrste dijeta kako bi poboljšale zdravlje, dok je 18 posto putovalo u inozemstvo. Kažu da je otkrivanje novih kultura najuzbudljiviji dio njihova života. Četvrtina žena preko 50-e godine ističe da je ovo najsretnije doba njihovog odraslog života.

Christine Northam, savjetnica u grupi Relate objašnjava: “Imamo sve više žena koje u 50-e i 60-e godine ulaze bez partnera. Mnoge od tih žena usvajaju nove vještine, upoznaju nove ljude i uživaju ovu fazu života. Stereotip o staroj tužnoj usidjelici ustvari je mit, jer mnoge od tih žena žive glamuroznije i više kontroliraju svoj život nego ikad prije, izvlačeći najbolje iz zlatnih godina”.

Mnoge su žene u ovim godinama nezavisnije i otvorenije prema novim iskustvima nego generacija njihovih majki, jer su bile zaposlene i imale karijeru. Također se osjećaju i izgledaju mlađe i zdravije, zbog napretka medicine i preventivnih pregleda.

Svakako, da bi žene u ovim godinama imale zaista potpun život, moraju biti zbrinute novčano, sigurne u svoju mirovinu, te imati kvalitetnu zdravstvenu njegu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije