Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
‘šikara na očima'

Žene dolaze liječniku s upalom oka zbog umjetnih trepavica

Trepavice
Foto: Shutterstock
30.12.2016.
u 18:45

Promijenjena je i normalna ‘arhitektura’ trepavica pa od jednog urednog travnjaka vi zapravo imate šikaru

Masovan trend ugradnje umjetnih trepavica koji u nas i dalje dominira postao je novo opterećenje na zdravstveni sustav. Upale oka, oštećenja vjeđa, ali čak i rožnice – samo su neke od dijagnoza s kojima se javlja sve više žena kojima su takvo stanje prouzročile njihove umjetne trepavice.

– Postalo je to sigurno opterećenje za zdravstveni sustav, a upitne je potrebe. Nije opasno da prijeti sljepoćom, ali nosi cijeli niz komplikacija. Sam postupak može izazvati eroziju rožnice, upalne promjene ruba vjeđe, a promijenjena je i normalna “arhitektura” trepavica kao zaštitnog mehanizma pa od jednog urednog travnjaka vi zapravo imate šikaru – opisuje dr. Ognjen Zrinšćak, specijalist oftalmologije na Klinici za očne bolesti KBC-a Sestara milosrdnica.

Najčešće je riječ, reći će nam dr. Zrinšćak, o različitim iritacijama, dok samo ljepilo kojim se lijepe umjetne trepavice može izazvati kronični ili alergijski blefaritis, odnosno upalu očnih vjeđa. Ni njemu, a ni javnosti nije poznat sastav ljepila koja se koriste u ovom masovnom kozmetičkom tretmanu, no upozorava da nije svako ljepilo isto te da se koriste i ona u čijem je sastavu i formaldehid.

– Kao i svako drugo ljepilo, ni ovo ne postiže punu snagu odmah, nego treba neko vrijeme sušenja što znači da se ono gravitacijski može spustiti u oko. Osim ljepila, komplikacije može izazvati i sam postupak i princip rada jer se manipulira rubom vjeđe koji je inače jako osjetljiv i u kojem se nalaze kanali žlijezda – objašnjava ovaj liječnik.

Posljedice su to koje se liječe i u spomenutoj klinici bolnice u Vinogradskoj, a sve – uime trenda koji je aktualan među svim generacijama i društvenim slojevima – od srednjoškolki do političarki. Cijena ugradnje varira od prosječnih 250 do čak 800 kuna, a s porastom potražnje porasla je i ponuda pa se sada trepavice ugrađuju i u nekim frizerskim salonima, onima za njegu noktiju ili “na crno” za stotinjak kuna. Sve je to donijelo i veći rizik, objasnit će Ivona Petrić, kozmetičarka i vlasnica kozmetičkog salona.

– Koriste se svakakvi materijali, naručuju jeftina ljepila i plastične trepavice s eBaya, a i mora se paziti kome se ide jer je važno ugradnju raditi pravilno. Lijepi se jedna ekstenzija na jednu prirodnu trepavicu i to obvezno milimetar od korijena prirodne trepavice da se ne bi zatvorila pora i da ne dođe do upale.

Trepavice ne smiju biti slijepljene i općenito na tretman ne smiju ići osobe osjetljivih očiju, a pribor mora biti sterilan. Najveći je problem ako posao obavlja netko tko nije stručan, ali i to da se može dogoditi alergijska reakcija na ljepilo – objašnjava ova kozmetičarka dodajući da ugradnja traje dva sata, a nadopuna trepavica dvostruko kraće. Sama će reći da i u svojem salonu ima jako puno tretmana ugradnje umjetnih trepavica i da se uz redovite klijentice svaki tjedan jave i nove.     

>> Potrošila je 100 tisuća funti da bi izgledala kao lutka. 'Oduvijek sam željela izgledati kao Barbie'

Komentara 1

DU
dundoMate
16:57 01.01.2017.

Predsjednica je u opasnosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije