Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ususret jeseni

Želite zadržati ljetno raspoloženje? Slijedite ovih 20 savjeta

Sunčanje, portal
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/3
28.08.2013.
u 12:00

Ljeti se odijevamo ležerno, izgledamo opuštenije, više se smijemo, ne pričamo samo o problemima, lakše se opuštamo. Kako taj dobar osjećaj zadržati i dalje? I to je moguće, samo valja ustrajati na nekim sitnicama i dobrim navikama.

Obično se nakon godišnjeg odmora osjećamo dobro. Ipak su se baterije napunile i barem smo nakratko predahnuli od učestalog i katkada jednoličnog ritma svakidašnjice. I odmaknuli smo se od briga. Veselimo se sjećanjima na ugodne dane, ali i zato što smo tijekom proljeća i priprema za more više pozornosti posvetili svome izgledu. Sada je koža zategnutija, planiranjem prehrane izgubio se koji kilogram viška, preplanulo tijelo izgleda zdravo, celulit je skriven... U takvom raspoloženju valja nastaviti i iduće mjesece i nema opravdanja kako vam dnevne obveze ne daju prilike ni vremena da se neke dobre navike nastave. Stoga i dalje pazite na svoj izgled i mentalno zdravlje. U tome vam može pomoći i naših 20 savjeta. Oni donose ugodu, poboljšavaju opću kondiciju i dobro raspoloženje.

1. Hodajte

Dobru naviku šetnje uz more nastavite i nakon povratka s godišnjeg odmora. Odvojite barem pola sata pa prošećite parkom, vikendom hodajte u prirodi. Nabavite prikladnu obuću pa hodajte brzo, ali tako da se ne zadišete. Hodanje opušta, učvršćuje muskulaturu, potiče cirkulaciju... I ne nasjedajte na trikove – hodanje po šoping-centrima nije isto kao hodanje u prirodi. Nakon šopinga obično nas jako bole noge.

2. Vježbajte

Raspitajte se o novim metodama vježbanja i izaberite ono što odgovara vašoj dobi, zdravstvenom stanju i kondiciji. Savjet možete potražiti kod profesionalnih trenera, ali i svog obiteljskog liječnika. Svako jutro odvojite pet minuta za razgibavanje.

3. Ne zaboravite vodu

Čak i oni koji nikad ne osjećaju žeđ, ovog su ljeta pili vodu. S tom dobrom navikom nastavite jer organizam treba tekućinu. Ali, pripazite, u obzir dolazi voda, prirodni cijeđeni sokovi, čaj... Ne sladite ih nepotrebno. Izbjegavajte gazirana i jako zaslađena pića,

4. Izbjegavajte slano

Čak i ako ne solite previše hranu, niz namirnica koje dnevno konzumiramo jako je slano – grickalice, umaci, kisela i konzervirana hrana, različiti pekarski proizvodi, sirevi... Preporučljiva količina soli jest 6 g ili jedna žličica na dan, stoga izbjegnite ono što može štetiti vašem zdravlju, posebno kostima.

5. Smanjite šećer

Tko može odoljeti komadiću čokolade, slasnom kolaču, kupovima sa šlagom... Priuštite si ono što volite, ali bez pretjerivanja. Slasni slatki zalogaj što češće zamijenite voćnom salatom, bez dodatnog zaslađivanja. Izbjegavajte jako zaslađenu kavu ili čaj.

6. Svaki dan voće

Jabuke, kruške, grožđe... s dobrim ljetnim navikama nastavite i dalje. S voćem možete započeti dan, odličan je međuobrok. Unesite u svoj jelovnik i orašaste proizvode, bogati su omega masnim kiselinama. Bademi, primjerice, među ostalim, bogati su kalcijem i naše srce ih jako voli. Nakon 100 g badema neće vam skočiti razina šećera u krvi kao nakon kolača, a tijelo će dobiti dugotrajnu energiju.

7. Šarenilo tanjura

Možda baš i niste ljubitelj blitve, mrkve, graška, ali povrće se svaki dan mora naći na vašem jelovniku. Ako ne volite variva, zamijenite ih svježim salatama. I neka vaš tanjur bude šaren – bogatstvo boja potaknut će apetit. Salate ne treba nužno začiniti octom i uljem, kušajte limunov sok ili jogurt. Posebno se dobro sljubljuje sa svježim krastavcima. Izbjegavajte salatne preljeve s majonezom i tartar-umakom.

8. I plava i bijela riba

Iako smo i mediteranska zemlja, riba nije često na našim tanjurima. Statistike pokazuju da Hrvati godišnje pojedu tek 8 do 10 kg ribe. Naravno, prednjače ljudi uz more. A nutricionisti kažu da ribu treba jesti najmanje jedanput tjedno. Plava je bogata omega tri masnim kiselinama, bjelančevinama, vitaminima, mineralnim solima... Znate li da su Japanci i Skandinavci, najdugovječnije nacije, najveći konzumenti plave ribe. Na jelovniku je dobrodošla i bijela riba koja sadrži velike blokove mišićnih vlakana, što bitno olakšava probavu.

9. Ne zaboravite grahorice

Iako se o grašku, grahu, bobu, slanutku ili leći često govori da je hrana siromaha, grahorice su neizostavni dio naše prehrane. I jedite ih često – ne volite li klasična variva, napravite ih na salatu ili pak kao lagani prilog koji ćete začiniti s malo maslinova ulja, ružmarinom, kaduljom, češnjakom...

10. Odmarajte se

Iako u našim životima odavno ne vrijedi ono pravilo – osam sati sna, osam rada i osam zabave (kako god tu zabavu shvatili), pronađite barem neko vrijeme samo za sebe. Primjerice, nakon posla predahnite 15 minuta u fotelji s nogama na povišenom, opustite se uz kupku, zatvorite na trenutak oči i barem nakratko isključite telefon. Ti kratki predasi jako gode organizmu.

11. Higijena spavanja

Ne zanemarite higijenu spavanja. Spavajte u krevetu s dobrim madracem, kad god je moguće idite na počinak u isto vrijeme, spavajte u zamračenoj i tihoj prostoriji, ne spavajte uz televizor. I osigurajte si dovoljno sna. Koliko? Pokazalo se kako je to vrlo individualno, zato slušajte svoje tijelo.

12. Zabavite se

S vremena na vrijeme zabavite se u dobrom društvu. Bilo koji oblik zabave potaknut će vaše dobro raspoloženje i odagnati mračne misli. A ako je ta zabava još u vidu rekreacije, poput plesa, poradili ste na dobrobiti i fizičkog i mentalnog zdravlja.

13. Smijte se

Smijeh je lijek u borbi protiv nedaća, depresije, ispušni ventil naše duše. Dok se smijete, nećete teške misli liječiti hranom. Smijte se što više i što češće.

14. Moć krema

Nastavite s malim dnevnim ritualima koji su vam pomogli da na plaži izgledate dobro. Redovito njegujte svoju kožu hidratantnim kremama i losionima, proizvodima protiv celulita, pilinzima. Koža će biti zahvalna, a istodobno izgledati zdravo i zategnuto.

15. Važite se

Organizam ne voli velike “težinske” skokove. Stoga, ako ste dostigli željenu težinu, nastojte je zadržati. A da vam promjena težine ne bi promaknula, važite se jednom tjedno.

16. Detoksirajte organizam

Očistite tijelo od loših tvari i pomozite mu da vrati energiju, koncentraciju i pozitivni stav. Organizam možete očistiti u sauni, s pomoću hrane, jednodnevnim postom...

17. Gledajte se u ogledalu

I ne primjećujte samo nedostatke. Njih ionako možete prikriti malim trikovima pri odijevanju. Veselite se jer ove jeseni izgledate ljepše nego lani.

18. Slušajte glazbu

Ona opušta i donosi ugodu, a nudi i mogućnost da malo zapjevate i zaplešete.

19. Uvijek dobra frizura

Za dobro raspoloženje i samopouzdanje važna je i dobra frizura. Pripazite na to da vam kosa uvijek bude njegovana. Svi će to primijetiti.

20. Pozitivan stav

Kad se susrećemo s problemima, nije lako zadržati dobre misli, ali nema tog problema koji neće biti riješen. Možda ne uvijek onako kako očekujemo, ali riješit će se. A pozitivan stav potaknut će vas da do svakog rješenja dođete brže. I vjerujte, tada će vam i drugi rado pomoći.

>>Budite uvijek dobro raspoloženi - liječite se smijehom!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije