Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijavite se

Zbog velikog stradavanja biciklista pokrenuta je besplatna Škola bicikliranja 18+

Bicikliranje
Foto: PR FOTO
1/3
19.09.2017.
u 14:17

U razdoblju od 2010. do 2016. godine u RH smrtno stradalo 180 biciklista, dok ih je 2388 teško ozlijeđeno, a 7144 lakše.

Potaknuta crnom statistikom stradavanja biciklista u Hrvatskoj i Europskoj uniji, u organizaciji udruge Sigurnost u prometu će se u Zagrebu ovu srijedu, 20. rujna, u prostorijama Boćarskog doma (Prisavlje 2, trofejna dvorana) i na poligonu AŠ "Megastart" održati besplatna edukacija i trening sigurne vožnje za sve zainteresirane bicikliste. Početak je zakazan za 16.30 sati.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti na e-mail adresu: info.kontakt.sup@gmail.com ili slanjem SMS poruke tajniku udruge Georgu Davoru Lisicinu na broj 099/ 805 4040.

Organizatori očekuju velik interes prijavljenih budući da je u Zagrebu sve više biciklista kojima je ovaj oblik potpore u bicikliranju izrazito važan, što je prepoznato i od strane Grada Zagreba koji je ovu preventivno-sigurnosnu aktivnost Udruge uvrstio u program obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti (16.-22.9.).

Biciklisti u Europskoj uniji i Hrvatskoj predstavljaju jednu od najrizičnijih skupina sudionika u prometu. Stoga je spomenuta udruga u suradnji s partnerima (Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski crveni križ - Crveni križ Grada Zagreba, Auto škola "Megastart", Nextbike - sustav javnih bicikala) pokrenula projekt "Škola bicikliranja 18+" koji je namijenjen svim odraslim biciklistima u Zagrebu. Važno je istaknuti da projekt ima i potporu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH.

U razdoblju od 2010. do 2016. godine u RH smrtno stradalo 180 biciklista, dok ih je 2388 teško ozlijeđeno, a 7144 lakše. Od ukupnog broja nesreća u kojima su sudjelovali biciklisti 61 posto njih su prouzročili upravo oni, pa se nameće zaključak da je takvo nepovoljno stanje prvenstveno uvjetovano nedovoljnim poznavanjem propisa i vještinom upravljanja biciklom. 

- U okviru "Škole bicikliranja 18+" polaznici će biti upoznati s aktualnim stanjem sigurnosti biciklističkog prometa, sigurnim načinom sudjelovanja biciklista u prometu, relevantnim prometnim propisima, osnovama pružanja prve pomoći, značaju biciklističke infrastrukture te prednostima korištenja sustava javnih bicikala. Dosadašnji je odaziv bio odličan, kao i reakcije, pa se nadamo da će
i sada biti tako – kažu iz udruge Sigurnost u prometu, uz dodatak za sve one koji su zainteresirani, a nemaju bicikl:

- Za sve polaznike škole koji nemaju vlastiti bicikl, tvrtka Nextbike će osigurati potpuno besplatan najam bicikala tijekom trajanja škole i nagradne poklon bonove u vrijednosti 100 kuna. 

Nakon teoretskog dijela slijedi praktični dio programa edukacije na poligonu "Kockica" na Prisavlju. 
Predavanja će održati stručnjaci Udruge Sigurnost u prometu, Fakulteta prometnih znanosti, Crvenog križa Grada Zagreba, AŠ "Megastart" i tvrtke Nextbike - sustav javnih bicikala.
Organizatori su pripremili za polaznike prigodne korisne poklone kao što su Priručnik za bicikliste u izdanju udruge Sigurnost u prometu, Priručnik Prva pomoć u izdanju Hrvatskog Crvenog križa, reflektirajuće zaštitne prsluke i trake te već spomenuti poklon bon za korištenje Nextbikea.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije