Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbunila liječnike

Zbog ozljede mozga zanijemila je na dva mjeseca, a sve je iznenadilo što se dogodilo kad je progovorila

Facebook
23.06.2020.
u 13:00

Sada govori poljskim naglaskom, a pojavljuju se i talijanski i francuski naglasci. Ako je pod stresom, počinje govoriti ruskim naglaskom.

Emily Egan (31) iz Ujedinjenog Kraljevstva bila je na mnogim testovima kako bi saznala zašto je odjednom zanijemila, ali liječnici nisu mogli otkriti pravi razlog. Kada je napokon ponovno progovorila, mogla je govoriti čak četiri različita naglaska, prenosi metro.co.uk.

Emily sada uglavnom priča s poljskim naglaskom, ali često se znaju pojaviti talijanski i francuski naglasci. Ako je pod velikim stresom, njezin naglasak postaje ruski, a ako je previše izmorena, ponekad u potpunosti izgubi mogućnost govora. Nakon nekoliko mjeseci zbunjenosti, napokon joj je dijagnosticiran sindrom stranog naglaska, uzrokovan ozljedom mozga.

Isprva je imala glavobolje pa je otišla u bolnicu, gdje su liječnici pretpostavili da se radi o moždanom udaru. No onda je u potpunosti izgubila mogućnost govora, što je zbunilo liječnike. Vjeruju da je njezin govor promijenjen zbog ozljede mozga, ali ne znaju što je prouzrokovalo to oštećenje.

“Cijelo ovo iskustvo bilo je naporno. Nije se samo moj naglasak promijenio, ne pričam i ne mislim kao prije i ne slažem rečenice kao prije. Drugačije pišem, vokabular mi se promijenio i engleski mi se pogoršao. Navikavanje na ponovnu komunikaciju bilo je iznimno teško.U potpunosti sam druga osoba”, ispričala je Emily. 

Mogućnost govora postupno joj se vraćala, no sasvim drugačije nego prije. Od svoje dijagnoze, Emily jednom tjedno ide na vokalne vježbe, ali još se uvijek ne zna hoće li joj se govor vratiti u "normalu". Uz to dijagnosticiran joj je i funkcionalni neurološki poremećaj, zbog kojeg joj je lijeva ruka paralizirana.

Dariju multipla skleroza nije zaustavila da prehoda hodočašće od 600 km:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije