Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
testiranja na mikrobe

Zbog ovoga možda više nikada nećete htjeti krišku limuna u čaši vode u kafiću

voda s limunom
Foto: Thinkstock
31.01.2014.
u 07:15

Obična voda bit će ukusnija ako u nju dodate malo limuna, ali jedna kriška limuna sa sobom će " donijeti" i mnoštvo mikroba koje ćete s tom vodom popiti.

Ako sjednete u neki restoran ili kafić i naručite mineralnu vodu dobit ćete je posluženu s kriškom limuna. Isto je i s nekim drugim pićima, poput hladnog čaja koji se poslužuje na isti način. I navikli smo na to, dapače, ponekad ćete vjerojatno i sami zatražiti tu krišku limuna da vam obogati okus obične vode. 

Ali, kriška limuna donosi sa sobom i mnoštvo mikroorganizama koje ćete također unijeti u organizam. Jedno istraživanje provedeno za Journal of Environmental Health otkrilo je zastrašujuće rezultate, piše Huffington Post. Istraživači su obišli 21 restoran i uzeli uzorke 76 limuna. Na čak 70 posto uzoraka otkriven je rast mikroba. Uzorci su uzimani odmah nakon što je piće bilo posluženo, a prije ispijanja i diranja. Limun je poznat po jakim antibakterijskim svojstvima, a ovim istraživanjem otkriveno je da ipak postoje različiti mikrobi koji mogu lako preživjeti na limunu. 

Vlasnici restorana i zaposlenici trebali bi biti svjesni toga da kriške limuna koje stavljaju u pića mogu imati na sebi potencijalno patogene mikroorganizme, upozoravaju znanstvenici. 

Philip Tierno, klinički profesor mikrobiologije i patologije, proveo je desetke sličnih eksperimenata, a u kojima je otkriveno da su kriške limuna ispitanih u različitim restoranima kontaminirane čak i ljudskim fekalijama. Tijekom jednog takvog istraživanja kojeg je naručio ABC News, kamere su "uhvatile" zaposlenike restorana kako kriške limuna uzimaju golim rukama. Prema riječima Philipa Tierna, u restoranima i kafićima rijetko kada peru limune, a kada to i čine, naprave to vrlo površno, samo ih oplahnu vodom, ali ih ne izribaju.

Među pronađenim mikroorganizama pronađene su E. coli, Staphylococcus epidermidis i candida, gljivica koja se obično nalazi u vagini. Iako njegov tim istraživača nije proveo testiranja i na viruse, profesor Tierno tvrdi da su ovakvi nalazi obično pokazatelj da su i oni prisutni. 

No, osim što nam može ubuduće malo zgaditi ideju da pijemo vodu s limunom u restoranu, profesor tvrdi da ne možemo živjeti unutar balona te da ovi mikroorganizmi s limuna će u vrlo rijetkim slučajevima zaista uzrokovati neki zdravstveni problem. 

- Najvjerojatnije neće doći do nikakve infekcije nakon konzumacije vode s kriškom limuna na kojoj su svi ti mikroorganizmi, ali postoji mogućnost, tvrdi Tierno. 

Oni koje više ne žele stavljati krišku limuna u čašu s vodom, ne moraju ostati zakinuti. Možete sami iscijediti sok limuna direktno u vodu i ne ostaviti krišku da pluta u vašem piću. Na taj ćete način reducirati količinu bakterija koje s limuna mogu doći u vaše piće. Profesor Tierno pokušao je "umiriti" situaciju pa je dodao i da nije samo limun iz restorana taj na kojem se nalaze bakterije već ih ima i na boci od kečapa, posudicama za sol i papar...

>>Bakterije se u našim domovima nalaze na najnevjerojatnijim mjestima. Doznajte gdje!

Komentara 5

Avatar nijeminišta
nijeminišta
09:04 31.01.2014.

stvarno epohalno otkriće... a tek ovo: "kamere su "uhvatile" zaposlenike restorana kako kriške limuna uzimaju golim rukama" pa kako bi ih inače uzimali - sterilnim rukavicama?

JU
juraj313
09:05 31.01.2014.

"Među pronađenim mikroorganizama pronađene su E. coli, Staphylococcus epidermidis i candida, gljivica koja se obično nalazi u vagini..." e džaba mi limun onda izbjegavati :D

MM
matteo.marcan
16:15 11.04.2014.

Iskreno, smeta mi ta kronična opsjednutost higijenom (na ovoj razini, naravno). Pa mi ljudi smo na ovoj planeti već par deset tisuća godina, do pred parsto godina bilo je normalno živjeti u istoj kući sa stokom, da, širile su se bolesti na taj način, al medicina je u ono doba bila na razini "ajmo mu pustit krv, možda je zato bolestan" i sličnog, danas je presađivanje organa praktički standardni medicinski postupak, mislim da današnja medicina može sredit taj problem. Upravo to "življenje pod staklenim zvonom" je razlog zašto danas svaki čovjek ima neku vrstu alergije. Nismo izloženi stvarima koje nam podižu snagu imunosnog sustava. Ovakvih stvari se ne plašim, znam da su ti mikrobi tamo oslabljeni od strane limunske kiseline, a i premalo ih je kako bi napravili štetu nakon što prođu kroz naš probavni sustav koji je evoluirao da bude izdržljiv i da proba "dezinficirati" hranu još u ustima. Moja poanta je da se ne treba bojati svakog malog mikroba kojeg nađemo, naš organizam je evoluirao da ga se rješi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije