Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripazite na njih!

Zbog ovih pet uobičajenih navika postajete magnet za komarce, upozoravaju stručnjaci

Robert Anić/PIXSELL
17.07.2023.
u 10:30

Postoje stvari koje možete učiniti kako biste ove krvopije držali podalje, uključujući poznavanje svih načina na koje ih privlačite.

Ako ste nedavno kao ludi tjerali komarce, teško da ste jedini. Ljeto je vrhunac sezone za ovu dosadnu štetočinu, a ove godine postoji dodatni razlog za zabrinutost jer su centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upravo otkrili prve lokalno zaražene slučajeve malarije u SAD-u u 20 godina. Ali, ne morate čekati i brinuti se hoće li vas komarci zaraženi virusom pronaći. Postoje stvari koje možete učiniti kako biste ove krvopije držali podalje, uključujući poznavanje svih načina na koje ih privlačite, prenosi Best Life.

1. Nosite određene boje: Vaš izbor odjeće važniji je nego što možda mislite ako želite izbjeći komarce. Kad se držite svjetlijih nijansi i hladnijih boja poput zelene, plave i ljubičaste, manja je vjerojatnost da ćete postati meta ugriza, prema dr. Charlesu van Reesu, konzervatoru i prirodoslovcu. 'Testovi vida komaraca pokazali su da ih više privlače tamnije boje i one više na crvenoj strani spektra, kaže Rees. Imajući to na umu, izbjegavajte odabir crne odjeće ili bilo čega što je izrazito zasićeno crvenom ili narančastom bojom.

VEZANI ČLANCI: 

2 Pijete pivo: Naravno, ljeto zahtijeva roštiljanje na otvorenom i zabave i možda ćete doći u iskušenje da popijete nekoliko piva s društvom tijekom ovih okupljanja. Ali, to vas može učiniti magnetom za komarce, prema dr. Rogeru Mayu, stručnjaku za štetočine i direktoru tehničkih operacija za TruGreen. 'Fermentirana pića uzrokuju širenje kapilara, šalju više krvi na površinu kože i zagrijavaju je', objašnjava, 'Ovo inherentno proizvodi više znoja, ugljičnog dioksida i mliječne kiseline - što sve privlači komarce'.

Kako biste to izbjegli, May savjetuje da ovog ljeta promijenite svoje preferencije u piću dok se provodite na otvorenom. 'Razmotrite zamjenu pive za bezalkoholno piće bez šećera kako biste bili manje privlačni komarcima', predlaže.

3. Koristite određene proizvode za njegu: Vaša higijenska rutina također bi vam mogla naštetiti kada je u pitanju privlačenje komaraca. Kao što A.H. David, stručnjak za komarce i osnivač tjednika Pest Control Weekly kaže, ove štetočine može privući specifični mirisi u vašim sapunima, šamponima, losionima i proizvodima za kosu. 'Komarci imaju istančan njuh i privlače ih cvjetni ili voćni mirisi, koji često dolaze iz proizvoda za osobnu njegu', kaže David, 'Kada planirate provoditi vrijeme vani, odlučite se za proizvode bez mirisa. Korištenje spreja protiv insekata ili lokalnog repelenta za insekte može pomoći prikrivanju ovih mirisa'.

4. Vježbate na otvorenom: Toplina igra glavni čimbenik u hranjenju komaraca, budući da ti štetnici mogu 'otkriti toplinske tragove s udaljenosti od jednog metra pomoću svojih super osjetila', kaže Shannon Harlow-Ellis, certificirana entomologinja i tehnička stručnjakinja za Mosquito Joe, 'Vježbanje na otvorenom stvara mnoge signale za komarce, uključujući intenzivnu tjelesnu toplinu u kombinaciji sa znojem i povećanjem CO2 zbog teškog disanja'.

VEZANI ČLANCI: 

Ovo je posebno važno zapamtiti ako pokušavate vježbati vani kada sunce nije toliko jako da biste izbjegli vrućinu. Kao što Emma Grace Crumbley, entomologinja u Mosquito Squad, dodaje, komarci su krepuskularna stvorenja, što znači da su najaktivniji u zoru i u sumrak. Zapravo biste trebali izbjegavati izlaske u ovo doba dana - osobito radi vježbanja, kaže Crumbley.

5. Provodite vrijeme u blizini vode: Aktivnosti na vodi vrlo su privlačne tijekom ljeta i ne samo za ljude, čini se. Kao poluvodeni kukci, komarci polažu svoja jaja u vodene površine, prema Crumbleyu. Istraživači su utvrdili da je za privlačenje komaraca potrebna samo mala količina stajaće vode. 'Dakle, ako u vašem vrtu ima lokvi ili prenavodnjenih biljaka, ako se bavite aktivnostima u blizini ribnjaka ili jezera, ili ako imate kupku za ptice ili zdjelu za kućne ljubimce tik uz vaš omiljeni stolac za čitanje na trijemu, daleko je veća vjerojatnost da ćete naići na komarca', upozorava Crumbley.

Ovo je najčešća pogreška koju mnogi rade nakon tuširanja, prema mišljenju dermatologa:

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije