Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravlje na otocima

Završen je prvi dio potrage za Tihim ubojicom!

Specijalna ekipa Lovaca na Tihog ubojicu
08.09.2021.
u 13:41

Krajem srpnja Hrvatsko društvo za hipertenziju je pokrenulo javnozdravstvenu akciju po dalmatinskim otocima koja je za cilj imala podizanje svijesti o arterijskoj hipertenziji i njenim posljedicama, tj. bolestima uzrokovanim visokim krvnim tlakom. Akcija je provedena u lukama Vis, Vela Luka, Korčula, Jelsa, Stari Grad, Bol i Pučišća.

Ova javnozdravstvena akcija je početna točka u razvoju projekta “Zdravlje na otocima” kojeg je Hrvatsko društvo za hipertenziju pokrenulo u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i EU fondova uz potporu Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. S ciljem pronalaska Tihog ubojice, brod “Nikola” se 31. srpnja otisnuo na putovanje iz omiške luke. Posadu broda su činili mladi članovi Hrvatskoga društva za hipertenziju – studenti završnih godina studija medicine i mladi liječnici.

Na svome sedmodnevnom putovanju po otocima Visu, Korčuli, Hvaru i Braču razgovarali su s preko 400 mještana kojima su mjerili krvni tlak, određivali šećer i masnoće u krvi, snimali EKG, vršili mjerenja metaboličkom vagom, prikupljali podatke o životnim navikama i načinu života te na kraju podijelili set edukativnih materijala.

Malo više o ishodu projekta nam je ispričao akademik Bojan Jelaković, predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju, koji je ujedno i voditelj ovog projekta.

- “U svim mjestima akcija je prihvaćena izvrsno, uz veliko zadovoljstvo većine otočana koji su dobili priliku da besplatno obave nekoliko preventivnih pregleda i dobiju savjete o očuvanju svoga zdravlja. Analizu podataka koje smo prikupili planiramo proslijediti liječnicima obiteljske medicine na našim otocima. Tako će dobiti nalaze mjerenja krvnoga tlaka, snimke EKG-a i ostale rezultate, a uz to dobit će uvid o životnim navikama svojih osiguranika..”

Osim mjerenja, lovci su bili zaduženi za promociju zdravog načina života, podizanje svijesti o važnosti arterijske hipertenzije te raznim skrivenim i neprepoznatim čimbenicima rizika, oružjem Tihog ubojice. Za vrijeme plovidbe između svojih odredišta mladi liječnici i studenti su uz pomoć starijih kolega liječnika - mentora, raspravljali o tome kako obuzdati Tihog ubojicu, tj. kako prevenirati i uspješnije liječiti arterijsku hipertenziju.

Razgovarali su o glavnom naoružanju Tihoga ubojice:

  • o prekomjernom unosu kuhinjske soli,
  • o prekomjernoj tjelesnoj težini,
  • o nedostatku tjelesne aktivnosti,
  • o nedovoljnoj konzumaciji voća i povrća
  • te problemima s pušenjem.

- Na putovanju su naišli i na nekoliko izazova koje su uspješno otklonili, no naglašavaju kako su imali veliku podršku mještana hrvatskih otoka koji su srdačno pomagali cijeloj ekspediciji.

- “Naišli smo na nevjerojatan odaziv na svim mjestima gdje smo se pojavili, gradonačelnici i načelnici su nam nesebično osigurali vez na rivi u srcu sezone, a čak i kad nam se pokvarila oprema za određivanje šećera u krvi - u pomoć je uskočila ljekarna u gradu Korčuli i donirala nam uređaj! Hvala svim mještanima na gostoprimstvu, a jedini žal nam ostaje što nismo uspjeli izvršiti potragu na Bolu, gdje se na dan dolaska održavala fešta na rivi, no to planiramo ispraviti prvom prilikom!”

 

Nakon završene prve sezone lova na Tihog ubojicu, Hrvatsko društvo za hipertenziju planira nastaviti ovu akciju i dogodine u sklopu projekta “Zdravlje na otocima” s ciljem da ovom dijelu Hrvatske u kojem je posebno izražen nedostatak liječnika skrenemo pozornost na važnost vlastite brige za zdravlje. Isto tako, iz Društva nam kažu da ovu akciju planiraju proširiti i na slabije dostupna mjesta u kontinentalnoj Hrvatskoj, jer Tihi ubojica ne bira mjesto niti žrtve, a najlakše lovi one koji su najmanje spremni, tj. one koji najmanje znaju.

Trenutno, mladi članovi Hrvatskoga društva za hipertenziju marljivo nastavljaju i obrađuju prikupljene podatke sa svog putovanja, a nadaju se da će im se u potrazi pridružiti i drugi medicinski fakulteti, te stručna, ali i opća javnost. Svi rezultati i zapažanja će biti prezentirani u sklopu dvotjedne kolumne koju ćemo objavljivati u rubrici Zdravlje, a mladi liječnici planiraju obraditi pet najopasnijih uzročnika arterijske hipertenzije - debljina, pušenje, prekomjeran unos soli, tjelesna neaktivnost i nedovoljan unos voća i povrća.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije