Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPUŠTANJE I BRZA HRANA

Zašto se debljamo na godišnjem odmoru?

Foto: Thinkstock
31.07.2017.
u 18:37

Uvijek se u sumrak možete šetati ili trčati, ali, ako ljetujete na moru, šteta je zaboraviti najzdraviju aktivnost - plivanje

Svima nam je nevjerojatno zamisliti da se s odmora vratimo s viškom kilograma. Pogotovo ako ste svakodnevno na poslu na kojem sjedite i ne krećete se dovoljno, a na ljetovanju uvijek nalazite neku zanimaciju kako ne biste bili na jednom mjestu. No odmor je vrijeme opuštanja, a često osjećamo manji stres nego za vrijeme radnih dana. Stres nas često sprečava da svakodnevno održavamo ritam pravilne prehrane i obroka te nije čudno da kod nekih osoba to utječe na gubitak kilograma.

– Ako imamo sreće, imamo više vremena za druženja s bližnjima, a u našoj se kulturi druženja povezuju s konzumacijom hrane te, kada smo manje pod stresom, i apetit najčešće raste – objašnjava mag. nutr. Sara Sila iz Hrvatskog akademskog centra primijenjenog nutricionizma. No najveći problem svakako je u činjenici da se na odmoru zaista želimo odmarati te rjeđe pripremamo doručak, ručak ili večeru, a lakše posežemo za pekarskim proizvodima, kolačima, brzom hranom... Svi su ti proizvodi puni šećera i ugljikohidrata koji se teže razgrađuju u organizmu, lakše ulaze u krv te zbog učestale konzumacije primjećujemo rast broja kilograma.

– Uz sve navedeno, naglasila bih i da visoke temperature iziskuju povećan unos tekućine u organizam, a upravo na godišnjem odmoru ljudi nerijetko zamijene zdrave sokove, vodu i biljne čajeve za alkohol i gazirane napitke koji sadrže puno dodanih šećera te, kad tome dodamo nedovoljno tjelesne aktivnosti, nije neobično da je rezultat toga povećana tjelesna masa – naglašava mag. nutr. Sara Grbavac iz HACPN-a.

Nutricionistice ističu kako se prvo trebamo pitati je li uopće potrebno to mijenjati. Uvijek postoje osobe koje vode zdrav stil života te, ako se oni odluče dobiti koji kilogram viška, to ne bi trebalo predstavljati problem.

– Takva će osoba jednom kad se vrati vrlo brzo izgubiti dobivene kilograme – objašnjava nutricionistica Sara Sila.

 

Komentara 1

BL
bljak007
20:33 31.07.2017.

Jbg. jedeš,piješ,spavaš. toviš se!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije