Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nekoliko korisnih trikova

Zašto plačemo dok sjeckamo luk? Postoji razlog, ali i savjet kako to spriječiti!

Shutterstock
15.03.2024.
u 15:30

Kada se reže, povrće oslobađa jedan od ovih spojeva u obliku plina, nazvan propil sulfoksid

Luk je jedno od najpopularnijih povrća za kuhanje, kako piše Metro, ali za mnoge je ljude sjeckanje luka bolno iskustvo puno suza i peckanja za oči. No, zašto nas ovo korjenasto povrće rasplače i kako izbjeći puštanje suza dok ga sjeckamo? 

Luk sadrži spojeve sumpora - prirodnu kemikaliju neugodnog mirisa koja se također nalazi u češnjaku. Kada se reže, povrće oslobađa jedan od ovih spojeva u obliku plina, nazvan propil sulfoksid, koji je nadražujuć za oči.

VEZANI ČLANCI:

Ova kemikalija djeluje kao obrambeni mehanizam u prirodi kako bi spriječio životinje da jedu luk. Ali kad ih nasjeckamo za kuhanje, plin reagira s vodom u našim očima i mi plačemo kako bismo isprali kemikaliju.

Neki ljudi imaju osjetljivije suzne žlijezde od drugih, zbog čega sjeckanje luka ne pogađa sve na isti način, a luk koji sadrži najviše sumpornih spojeva je žuti, crveni i bijeli, što znači da će vas vjerojatnije rasplakati. Slađi zeleni luk ima manje sumpora i stoga bi mogao biti dobra opcija za one koji su posebno osjetljivi na miris luka.

Kako možete nasjeckati luk bez suza? Postoji nekoliko savjeta i trikova kojima se može spriječiti plakanje dok režete luk. Jedna od opcija je da ohladite luk 30 minuta ili ga stavite u ledenu vodu prije nego što ga narežete, jer hladnoća sprječava ispuštanje sumpora u zrak.Druga ideja je da prvo odsiječete kraj korijena, jer to omogućuje da većina nadražujućeg plina pobjegne, prije nego ogulite kožu i počnete sjeckati. Preporučuje se i korištenje oštrog noža, jer tupi nanose veću štetu stanicama luka zbog čega oslobađa više kemikalija koje smetaju našim očima.

 Kako pravilo ocijediti tjesteninu? Ovaj video izazvao je burnu raspravu!

Ključne riječi

Komentara 1

KU
kuramela
16:46 15.03.2024.

Zašto kapulu zovemo luk ? Razumijem da luk zovemo luk, ali, zašto i kapulu zovemo luk i stvaramo zabunu s receptima za ovo i ono ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije