Naslovnica Lifestyle

Zašto mnogi svjesno donose odluku da provedu život bez partnera

Ako ste među onima koji ipak smatraju da je biti bez partnera "u banani", stiže utjeha od stručnjaka iz njemačkog Centra za gerontologiju da je biti solo s godinama sve lakše.
27. siječnja 2019. u 07:00 0 komentara 7576 prikaza
Žena
Foto: Getty Images

Ljudi stvaraju prijateljstva još od doba iz vrtića, kasnije iz školskih klupa i hodnika, a u odrasloj dobi gotovo svi su u potrazi za svojim partnerom za cijeli život. 

ljubavni problemi Doznala sam da moj suprug ima mlađu ljubavnicu, ali i sina

Biti solo može se nekima činiti kao najgora kazna na svijetu, no zaista ne mora biti...

U moderno vrijeme neki će jednostavno donijeti odluku da provedu život bez nekog partnera. Karijera ili neki drugi razlog može biti ono što će definirati njihov odabir. Ako ste među onima koji ipak smatraju da je biti bez partnera "u banani", stiže utjeha od stručnjaka iz njemačkog Centra za gerontologiju da je biti solo s godinama sve lakše.

Kako starimo i kako provodimo više vremena bez partnera postaje sve lakše, poručuju. 

Autori istraživanja provedenog u razdoblju od 1996. do 2014., godine, Anne Boger i Oliver Huxfold, proučavali su podatke sudionika istraživanja u dobi od 40 do 85 godina, a posebnu pozornost su dali sudionicima iz 2008., a koji su dali nove podatke o sebi 2014. godine.

Stručnjake je iznenadilo to što su osobe koje nisu bile u vezi, imale sretniji život kako su starile u odnosu na one u braku, koji su stručnjacima prijavljivali da su njihovi odnosi s partnerom, kroz godine, postajali gori, a samim time i oni sami nesretniji.

Mnogi sudionici u braku, tvrdili su da nisu sigurni da bi mogli reći da je njihov odnos s partnerom kvalitetan ili da vjeruju da će postati bolji kroz godine pred njima.

Zabrinuti otac "Partnerica mog sina stalno se viđa sa starijim muškarcem, ja mislim da to nije u redu..."

Osobe koje su naučile biti same, ne osjećaju se usamljenima, dapače, dok oni koji su većinu svog života proveli s partnerom, a u kasnijim godinama ostali udovci, najusamljeniji su ljudi, pokazalo je istraživanje. 

Pogledajte i video Ples oca i mladenke koji nikoga nije ostavio ravnodušnim

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.