Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljetne večeri bez zujanja

Zaštitite se od komaraca i dok ste u vrtu ili na terasi: Posadite neku od ovih biljaka repelenata

Igor Soban/PIXSELL
23.05.2022.
u 13:30

Tegla ružmarina, mente, lavande ili bosiljka dosadne će 'krvopije' držati dalje od vašeg vanjskog mjesta za druženje...

Čak i ako se ne radujete nadolazećim vrućinama, vjerojatno vas veseli što ljetne večeri možete provoditi na družeći se na terasi ili u dvorištu, no i tu idilu mogu pokvariti dosadni komarci pa je dobro nešto na vrijeme napraviti da se od njih zaštitimo.

Genijalan razlog da stavite češnjak pod jastuk već večeras

1/6

Svi koji izbjegavaju koristiti jaka kemijska sredstva zaštitu mogu potražiti u biljkama koje će kao prirodni repelenti napasnike držati podalje; dovoljno ih je posaditi u vrt ili u teglu za cvijeće, a za što bolji učinak možete ih postaviti što bliže dijelu za sjedenje; npr. uz vanjski stol.

Evo koje će biljke najbolje odbijati dosadne zujavce:

1. Matičnjak

Ova biljka iz porodice mente ima bijele cvjetove i nježni miris limuna, a poznata je poznata po svom opuštajućem djelovanju. Zbog svog je mirisa odlična i u borbi protiv komaraca i ostalih insekata, a ako vas je komarac već ugrizao, samo uberite list, iscijedite sok na bolno mjesto i ostavite da se osuši; svrab će nestati za nekoliko minuta.

2. Macina trava

Macina trava, tetrljan ili marulja (lat. Marrubium vulgare) je zeljasta samonikla ljekovita biljka s mirisom mente, a sadrži sastojak koji nepetalakton koji istovremeno privlači mačke i odbija sve vrste insekata.

3. Bosiljak

Ulje aromatičnog bosiljka uništava larve komaraca, a vrlo je cijenjen i zbog svog antibakterijskog i umirujućeg djelovanja, te učinkovitog rješavanja problema vezanih za probavu, grčeve i razne bolove.

4. Lavanda

Sigurno su vam poznate razne dobrobiti lavande koja je izvrsna kao ukras, a njezin će karakteristični miris otjerati komarce i ostale insekte. Esencijalno ulje lavande jedno je od rijetkih koje možete nerazrijeđeno nanositi na kožu, tako da će vas zaštititi od komaraca gdje god da krenete.

5. Menta

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marta Cri (@iam_martacri)

Poznata je i kao nana, a koristi se i za zaštitu od najezde komaraca i ostalih insekata, a jednako učinkovito u borbi protiv dosadnih insekata.je i ulje mente.

6. Žalfija ili ružmarin

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Andrea (@dalmatinski.vrtovi)

Ako planirate roštiljati u vatru ubacite malo žalfije ili ružmarina. Miris zapaljenih biljaka djeluje umirujuće na sva vaša čula, a istovremeno drži komarce daleko od vas.

7. Citronela

Citronela se vjerojatno najviše koristi u proizvodnji sredstava za zaštitu od komaraca, a riječ je o vrsti trave koja ima intenzivan miris limuna koji će držati komarce i ostale insekte podalje, prenosi Real Simple.

Megan (31) je dala otkaz kako bi provela posljednje dane sa svojim bolesnim psom: 'Želim s njom raditi sve što dosad nismo stigle' ❤

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije