Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
masno ili nemasno?

Znanstvenici tvrde: Nismo pronašli vezu između zasićenih masnoća i bolesti srca

maslac
Foto: Thinkstock
18.03.2014.
u 10:36

Otkrili su da se ne može dokazati da zasićene masnoće uzrokuju bolesti srca i krvnih žila

Znanstvenici sa sveučilišta u Cambridgeu otkrili su da nema poveznice između zasićenih masti i bolesti srca.

Za sve oni koji su, zbog očuvanja zdravlja, pazili na prehranu prema savjetima stručnjaka koji su unatrag deset godina stalno upozoravali da zasićene masnoće mogu uzrokovati mnoge kardiovaskularne probleme, najnovija saznanja mogla bi ostaviti  "loš okus u ustima".

Znanstvenici su otkrili da masnoće ne uzrokuju bolesti srca kako se dosad vjerovalo, a takozvane 'zdrave' polinezasićene masti ne sprječavaju kardiovaskularne probleme te poručuju da bi se trebale promijeniti smjernice za "zdravu prehranu", navodi se.

Tim stručnjaka proveo je "meta-analizu" podataka iz 72 istraživanja u kojima je sudjelovalo više od 600.000 sudionika iz 18 zemalja. Otkriveno je da će konzumacija omega 3 masne kiseline pronađene u ribi imati utjecaj na zdravlje srca, dok omega 3 i omega 6 dodaci prehrani nemaju nikakvog pozitivnog učinka na zdravlje srca, navodi se u zaključcima objavljenim u časopisu Annals of Internal Medicine.

- Ova analiza postojećih podataka ukazuje da nema dovoljno dokaza koji bi rekli da je prehrana bogata višestruko nezasićenim mastima i osiromašena zasićenim mastima smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ali potrebna su dodatna i opsežna istraživanja  prije nego se donese konačni zaključak, navode znanstvenici.

>>Ovo su četiri najveća mita o kolesterolu

>>Želite zdravo srce? Maknite ove namirnice sa stola

Komentara 1

WO
Wookie
21:27 18.03.2014.

pa naravno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije