Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preventiva

Za figuru jabuke: Hrana koja će vam izravnati trbuh

borovnice, borovnica (1)
Marko Jurinec/PIXSELL
11.04.2013.
u 11:15

Konzumiranjem ovih namirnica možete spriječiti debljanje na neželjenom mjestu...

Na svakom koraku nailazite na dijetu koja obećava da ćete skinuti višak masnoća s trbuha? Ne zavaravajte se, ključ nije u hrani koju izbjegavate već u onoj koju morate konzumirati. Želite li se učinkovito boriti protiv neželjenih viškova morate jesti više, ali prave hrane, savjetuje nutricionistica Erin Paliński, piše Galtime. U svojoj knjizi Belly Fat Diet for Dummies popisala je mnoge namirnice i njihove hranjive tvari koje zapravo pomažu da tijelo bolje sagorijeva masnoće i dugotrajno omogućuje manji opseg i ravniji trbuh. Želite li se istesati prije sezone bikinija, započnite s promjenama u prehrani dodavanjem ovih pet jednostavnih namirnica barem nekoliko puta tjedno...

1. Borovnice. Poznate su po svojem snažnom antiupalnom djelovanju, no istraživanje sa sveučilišta u Michiganu otkrilo je na štakorima da se uslijed uzimanja borovnica svaki dan puna tri mjeseca topi mast s trbuha. Uzimanjem ovih zdravih bobica opada i razina triglicerida, te se povećava osjetljivost na inzulin, što u konačnici sprečava razvoj dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

2. Grejp. Nedavna studija utvrdila je da su pretile osobe koje su konzumirale pola grejpa prije tri glavna obroka značajno izgubile na težini i to na području oko struka. Jedno je objašnjenje da se to događa zbog velikog udjela vode, što pomaže da se dulje osjeća punina u želucu i smanjuje količina drugih namirnica. Grejp ima diuretička svojstva i učinkovito pomaže riješiti se viška vode u organizmu i napuhnutosti u crijevima.

3. Orasi. Jedan su od najboljih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina koje djeluju protuupalno, a također pomažu u regulaciji hormona stresa. Kad su hormoni stresa poput kortizola povišeni, u vašem se tijelu pohranjuje više masnoća i to osobito na trbuhu, pa prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći u sprečavanju nastanka visokih razina kortizola.

4. Grčki jogurt (ili običan). Prehrana bogata mliječnim proizvodima pokazala se uspješnom u smanjenju tjelesne masnoće, pogotovo one nakupljene na trbuhu. Takva prehrana daje rezultate djelomično zbog kalcija koji igra ključnu ulogu u reguliranju pohrane masnoća. Mliječni proizvodi također su bogati aminokiselinom arginin koja se pokazala učinkovitom u borbi protiv gubitka masnoća, ali i kod povećanja mišićne mase. Svakako biste trebali uključiti mliječne proizvode u svoju prehranu, poput jogurta ili grčkog jogurta kao dobrog izvora proteina koji pomaže da se klonite namirnica koje debljaju.

5. Paprike. Odličan su izvor vitamina C koji pomaže da hormoni stresa postanu normalni nakon stresnih situacija, pokazala su istraživanja. Ne brinite ako niste ljubitelj paprika, vitamin C možete nadoknaditi i iz drugih namirnica, poput naranča, jagoda, kivija...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije