Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije disk u pitanju

Za bolove u leđima možete okriviti gene

\'26.05.2012., Zagreb - Povodom Medjunarodnog dana djece u centru za kiropraktiku odrzana je humanitarna akcija, te besplatna analiza drzanja i pregled kraljeznice kod djece predskolske dobi.  Photo:
\'Grgur Zucko/PIXSELL\'
25.09.2012.
u 12:29

Ako su vam roditelji imali ili imaju problema s "križima", ne biste se trebali čuditi zaboli li i vas

Pogađa i stare i mlade, one koji fizički rade i one koji puno sjede. Mogu vas "zakočiti" dok se rekreirate, pospremate po kući ili zbog nagle promjene vremena. Bolovi u leđima su neugodni, a često ih se ljudi rješavaju gutanjem tableta za bolove. No ponekad ni preventivne vježbe ni pravilno držanje ne mogu pomoći jer za manje bolova, zaključili su znanstvenici, morate imati i prave gene.

Istraživači s londonskog King's Collegea otkrili su da je su za bolove krivi isključivo – geni. Rezultate su potvrdili ispitivanjem na 4600 blizanaca koji su radili različite poslove, ali svejedno su imali jednaku razinu oštećenja diskova. I bilo kakve druge promjene na kralježnici genetske su prirode, a gen koji je krivac za većinu bolova u leđima nazvan je PARK2.

Svi smo do sada vjerovali da je mehaničko oštećenje diska glavni razlog (kroničnih) bolova te da psihička stanja mogu pojačati te bolove, piše Telegraph.

Voditelj istraživanja Adam al-Kashi kazao je i da je otkriveno kako je bol povezana sa središnjim živčanim sustavom koji kontrolira mozak pa se tako možemo svjesno "reprogramirati" da nas ne boli. Pokušajte i vi zaboraviti na svoju bol...

 

 

Komentara 1

OB
-obrisani-
09:07 26.09.2012.

Da, da, gen dobio nadimak Pedro!? A nitko i ne spominje izostanak vježbanja i dežuranje pred televizorom od jutra do śutra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije