Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Za bolje zdravlje jedite orašasto voće

09. prosinca 2008. u 15:57 3 prikaza

Kako biste sačuvali zdravlje, uz laganu prehranu bogatu voćem i ribom dobro je u svakodnevnu prehranu uvrstiti i orašaste plodove.

U novome britanskom istraživanju obuhvaćeno je 1200 volontera koji su patili od određenih metaboličkih problema. Zadatak je bio utvrditi pomaže li im dodavanje orašastih plodova u redovitu prehranu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Skupina volontera bila je podijeljena u tri skupine. Prvima je bila preporučena lagana prehrana. Druga skupina se pridržavala mediteranske prehrane, što je uključivalo puno povrća, voća, ali i reduciranje crvenog mesa iz dnevne prehrane.

Trećoj skupini volontera su uz mediteransku prehranu svakodnevno preporučili i 30 grama različitih orašastih plodova. Nakon godinu dana objavljeni su rezultati.

U prvoj skupini volontera njih dva posto izjavilo je da nema metaboličkih problema, a 6,7 posto njih javilo se iz druge skupine, dok je najveći postotak "zdravijih" ljudi zabilježen u trećoj skupini - skupina koja je svakodnevno konzumirala orašasto voće.

Ipak, britanski istraživači napominju da treba izbjegavati velike količine orašastih plodova, posebno jako slane, jer to onda utječe na krvni tlak, a i općepoznato je da orasi, kesteni, bademi, kikiriki, lješnjaci, pistacije... sadrže masnoće i vrlo su kalorični.

(ič)

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?