Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MALA POMOĆ

Pripremate ručak za Božić? Ovo morate znati!

Vino
Foto: Shutterstock
1/11
22.11.2016.
u 12:45

Jedno od čestih blagdanskih jela na stolovima u Hrvata je bakalar, a vrsta vina koja ide uz ovo jelo ovisi o načinu njegove pripreme

Bakalar, odojak, purica, patka i janjetina standardna su jela koja se pripremaju u blagdansko vrijeme koje je pred nama. Stolovi puni hrane i deserta moraju biti popraćeni i dobrim i kvalitetnim vinima. A da bi svaka večera bila uspješna, potrebno je znati izabrati i vrstu vina za svako jelo.

Tako prije večere kao aperitiv možete poslužiti neki pjenušac. Pjenušci se čine idealnim za predjela jer su lagani i njihov okus nije pretežak za početak obroka. Predjela poput šunke, kobasica, pršuta, pašteta popratite bijelim vinima.

Bijela vina koja imaju malu količinu slatkoće i čija je kiselost uravnotežena savršen su par za salate i juhe. Što se pije za glavnu večeru? To ovisi o tome što ćete staviti na stol. Za svaku vrstu mesa postoji određena vrsta vina pa je potrebno obratiti pažnju.

Foto: screenshot/facebook

Foto: Shutterstock

Koje vino ide uz sarmu?

Nađe li se na stolu bijela morska riba, preporučuje se polusuho bijelo vino poput graševine. Pravilo je da uz bijelu ribu ide laganije bijelo vino dok uz plavu ribu bolje pristaje neko jače bijelo vino.

Jedno od čestih blagdanskih jela na stolovima u Hrvata je bakalar, a vrsta vina koja ide uz ovo jelo ovisi o načinu njegove pripreme. Često se jede i odojak koji spada pod masnija jela pa će vam za tu priliku trebati vina kiselkastog okusa koji se nađe u polusuhoj graševini. Puricu je najbolje jesti uz bijelo vino. Teža vina najbolje je piti iz jela gdje se nalazi meso intenzivnijeg okusa. Tu, primjerice, spadaju janjetina, junetina i divljač.

Foto: screenshot/facebook

Foto: Shutterstock

Hrvati Novu godinu ne mogu zamisliti bez sarme. Meso omotano listovima kiselog kupusa nekima je toliko dobro da se jede danima, a uz to jelo najbolje idu aromatična vina. Ako se spremate nekome na večeru, vodite računa o poklonu. Boci kvalitetne graševine niti jedan domaćin neće odoljeti.

Graševina je najraširenija hrvatska sorta vinove loze koja se isključivo nalazi u kontinentalnom dijelu zemlje. Nju su prihvatili vinogradari kao i potrošači, a jedna je od najpopularnijih bijelih sorti. Vina graševine imaju prepoznatljivu ugodnu aromu, zelenkastožutu boju i svjež i skladan okus, a u Hrvatskoj je najviše štićeno vino.

Komentara 2

JO
jolly
19:34 16.12.2016.

Baš zanimljivo, kako uz sve nabrojano, paše graševina i to polusuha. Trebalo je napisati PR članak.

DU
Deleted user
11:28 16.12.2016.

A kakvo se vino pije uz lososovo meso?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije