Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽUMBERAK

Vrhunske pastrve iz hladnih gorskih potoka

Foto: JOSIP ŠKOF/TZ ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
1/6
14.04.2021.
u 13:56

Žumberak je poznat po ovoj ribi, divljoj i uzgojenoj

Kažu da su za vrhunsku kvalitetu žumberačkih pastrva zaslužni hladni gorski potoci. No ima nešto i u tome kako i tko je sprema, a pastrva će biti posebno ukusna ako odlučite u njoj uživati na obroncima ove gore. Najukusnije su netom ulovljene, a na Žumberku ih u sklopu raznih izletišta i OPG-ova znaju jednostavno uvaljati u kukuruzno brašno ili tucane bučine koštice pa ispeći na žaru. Znaju ih i puniti, pa tako, primjerice, u Kršlinovu mlinu u Grdanjcima, pastrve koje uzgajaju u potoku Bregana nadijevaju vrganjima u kombinaciji sa špekom.

– Gosti se iznenade kad je probaju jer okus vrganja i špeka uopće ne prijeđe na riblje meso – kaže Božica Kršlin, glavna kuharica ovog izletišta koje drži njezina obitelj, gdje poslužuju i žablje krake i vinogradarske puževe.

Pastrve iz svog ribnjaka spremaju i u bistrou Žumberački raj obitelji Miljenović u mjestu Žamarija, a uzgaja ih na izvoru potoka Kupčina i Tomo Vrabac, gdje se i sami možete okušati u ribolovu, a ulovljene ribe ili ponijeti kući ili ih na licu mjesta ispeći na roštilju. Za ribiče su u Ribnjacima Vrabac osigurali dva jezera za ribolov, a ostali željni odmora mogu napraviti piknik na prostranoj livadi u blizini, gdje su i vrtni paviljoni s roštiljem.

1/2

No pastrva je tek dio onoga što se može probati na tamošnjim izletištima, u ponudi ima još domaće klope kao što su juhe s domaćim rezancima, gulaši, krvavice, odojak, janjetina i teletina ispod peke, purica s mlincima, dok neki, poput domaćinstva Oslaković kuhaju i lovačke specijalitete poput juhe od fazana ili paprikaša od divljači.

1/3

 

U nekim bistroima, restoranima i OPG-ovima jede se uz najavu, ovdje je i popis onih na području Žumberka i okolice.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije