Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Idemo na izlet

Vrhunske pastrve iz hladnih gorskih potoka

Žumberak je poznat po ovoj ribi, divljoj i uzgojenoj
14. travnja 2021. u 13:56 0 komentara 495 prikaza
Foto: JOSIP ŠKOF/TZ ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
Pogledajte galeriju 1/6

Kažu da su za vrhunsku kvalitetu žumberačkih pastrva zaslužni hladni gorski potoci. No ima nešto i u tome kako i tko je sprema, a pastrva će biti posebno ukusna ako odlučite u njoj uživati na obroncima ove gore. Najukusnije su netom ulovljene, a na Žumberku ih u sklopu raznih izletišta i OPG-ova znaju jednostavno uvaljati u kukuruzno brašno ili tucane bučine koštice pa ispeći na žaru. Znaju ih i puniti, pa tako, primjerice, u Kršlinovu mlinu u Grdanjcima, pastrve koje uzgajaju u potoku Bregana nadijevaju vrganjima u kombinaciji sa špekom.

Uskočki tajni put Lokacije Uskočki tajni put – obiđite i Stari grad

– Gosti se iznenade kad je probaju jer okus vrganja i špeka uopće ne prijeđe na riblje meso – kaže Božica Kršlin, glavna kuharica ovog izletišta koje drži njezina obitelj, gdje poslužuju i žablje krake i vinogradarske puževe.

Pastrve iz svog ribnjaka spremaju i u bistrou Žumberački raj obitelji Miljenović u mjestu Žamarija, a uzgaja ih na izvoru potoka Kupčina i Tomo Vrabac, gdje se i sami možete okušati u ribolovu, a ulovljene ribe ili ponijeti kući ili ih na licu mjesta ispeći na roštilju. Za ribiče su u Ribnjacima Vrabac osigurali dva jezera za ribolov, a ostali željni odmora mogu napraviti piknik na prostranoj livadi u blizini, gdje su i vrtni paviljoni s roštiljem.

1 / 2
U uzgajalištu Ribnjaci Vrabac i sami se možete okušati u ribolovu (lijevo), a ulovljene ribe mogu se ili nositi kući ili ih na licu mjesta ispeći na roštilju. Želite li da vam domaći obrok ipak pripremi netko drugi, uputite se u Žumberački raj ili Kršlinov mlin

No pastrva je tek dio onoga što se može probati na tamošnjim izletištima, u ponudi ima još domaće klope kao što su juhe s domaćim rezancima, gulaši, krvavice, odojak, janjetina i teletina ispod peke, purica s mlincima, dok neki, poput domaćinstva Oslaković kuhaju i lovačke specijalitete poput juhe od fazana ili paprikaša od divljači.

1 / 3
8.10.2020., Samobor, turisticka ponuda zagrebacke zupanije, izletiste Krslinov mlin u Grdanjcima. Obiteljhski restoran nudi domace specijalitete, svjeze pastrve u kukuruznom brasnu i sjemenkama bundeve, domace kobasice i krvavice s zeljem i restanim krumpirom, te zapecene strukle i domace strudle. Photo: Robert Anic/PIXSELL

 

U nekim bistroima, restoranima i OPG-ovima jede se uz najavu, ovdje je i popis onih na području Žumberka i okolice.

 

 | Autor :

Što je istina, a što mit?
Treba li nam baš 8 sati sna, 8 čaša vode ili 10.000 koraka dnevno? Evo što kažu stručnjaci
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.