Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Vječno pitanje: Treba li oprati pileće meso prije pečenja?

Ovakve pogreške mnogi i dalje rade pri pripremi mesa, a neke zaista mogu biti opasne
14. studenoga 2019. u 12:23 2 komentara 4239 prikaza
Foto: Shutterstock

Pileće meso zbog bakterija može biti prijetnja zdravlju ako se ne pripremi kako treba. Jedna od najvećih pogrešaka zasigurno je ta što pileće meso mnogi predugo ostavljaju na sobnoj temperaturi. Idealni su to uvjeti za razvoj bakterija koje mogu poremetiti naš probavni sustav.

"Cappuccino bez pjene" Konobar otkriva kakvi ga gosti – izluđuju!

Odmrzavajte ga na tanjuru, pokrijte ga folijom i stavite na dno hladnjaka, a ne pri vrhu. Riječ je o tome da na pojedinim dijelovima hladnjaka temperatura varira, posebice pri vrhu ili u vratima, a najniža je upravo u donjem dijelu. 

Ne biste ga trebali ispirati prije pečenja jer ćete tako bakterije s mesa raspršiti po cijeloj površini. Stručnjaci se slažu: samo ga začinite i pecite. 

Mit! Tvrdi ili tekući sapun: Na kojem ima više bakterija?

Nemojte se koristiti daskom za rezanje nakon što ste na njoj rezali sirovu piletinu ako je nakon toga niste oprali. Isto vrijedi i za nož ili vilicu. 

Prilikom pripreme sirovog pilećeg mesa ostale namirnice ne smiju biti u doticaju s mesom kako se ne bi prenijele bakterije.

Bez bumerang-efekta Koliko dnevno moramo pješačiti da bismo izgubili kilograme?

Ako ste pileće meso dirali rukama, svakako nemojte zaboraviti dobro oprati ruke prije nego što nastavite s pripremom ostalih namirnica. 

Blagajnička ladica
Prijedlog na stolu
U Hrvatskoj se uvodi novi porez. Stupa na snagu početkom iduće godine
KORONAVIRUS
Najdetaljnija analiza vodećeg hrvatskog znanstvenika: Kako živjeti s Covidom-19?
  • larala:

    meso puno bakterija ne bi smjelo biti u prodaji a, bakterije svako meso jednako napadaju tako da nema razlike između piletine, svinjetine, teletine ili xy. zaštrašivati ljude kako bi kupovali skuplje i ništa manje opasno je dno dna.

  • stjaxx:

    Koja gomila gluposti