Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Vitamini B smanjuju rizik od srčanožilnih bolesti

Tijekom 14 godina analizirani su podaci o prehrani 23.119 muškaraca i 35.611 žena u dobi od 40 do 79 godina
18. travnja 2010. u 14:00 1 komentara 4 prikaza
Hrana
Foto: Arhiva VL

Ljudi čija je prehrana bogata vitaminima B skupine, prije svega folatima i vitaminom B6, rjeđe umiru od srčanožilnih bolesti. Pokazala je to studija japanskoga Sveučilišta Osaka u kojoj su analizirani podaci o prehrani 23.119 muškaraca i 35.611 žena u dobi od 40 do 79 godina, a slične rezultate dale su i neke studije u Europi i Sjevernoj Americi.

U japanskom istraživanju, koje je trajalo 14 godina, ustanovljeno je da prehrana bogata folatima i vitaminom B6 u muškaraca znatno smanjuje rizik od smrti zbog zatajenja srca, a u žena snizuje rizik od smrti od moždanog udara i srčanožilnih bolesti.

Smatra se da vitamini B skupine štite krvne žile tako što u krvi snizuju razinu homocisteina. Riječ je o aminokiselini za koju su istraživanja pokazala da, ako je u krvi prisutna u prevelikim količinama, može oštetiti unutarnje stijenke arterija i potaknuti stvaranje krvnih ugrušaka. Za dovoljno vitamina B skupine u prehrani se preporučuju raznovrsno povrće, voće, cjelovite žitarice, mahunarke, riba, jetra, meso.

Gorivo
UŠTEDA
Čak i najmanja sitnica može utjecati na potrošnju goriva u vašem automobilu

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar mliniški
    mliniški:

    voće,povrće,riba itd, ali bome i tablete B-complex (jednu dnevno).Pokušajte !