Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prehrana

Vitamini B smanjuju rizik od srčanožilnih bolesti

Hrana
Arhiva VL
18.04.2010.
u 14:00

Tijekom 14 godina analizirani su podaci o prehrani 23.119 muškaraca i 35.611 žena u dobi od 40 do 79 godina

Ljudi čija je prehrana bogata vitaminima B skupine, prije svega folatima i vitaminom B6, rjeđe umiru od srčanožilnih bolesti. Pokazala je to studija japanskoga Sveučilišta Osaka u kojoj su analizirani podaci o prehrani 23.119 muškaraca i 35.611 žena u dobi od 40 do 79 godina, a slične rezultate dale su i neke studije u Europi i Sjevernoj Americi.

U japanskom istraživanju, koje je trajalo 14 godina, ustanovljeno je da prehrana bogata folatima i vitaminom B6 u muškaraca znatno smanjuje rizik od smrti zbog zatajenja srca, a u žena snizuje rizik od smrti od moždanog udara i srčanožilnih bolesti.

Smatra se da vitamini B skupine štite krvne žile tako što u krvi snizuju razinu homocisteina. Riječ je o aminokiselini za koju su istraživanja pokazala da, ako je u krvi prisutna u prevelikim količinama, može oštetiti unutarnje stijenke arterija i potaknuti stvaranje krvnih ugrušaka. Za dovoljno vitamina B skupine u prehrani se preporučuju raznovrsno povrće, voće, cjelovite žitarice, mahunarke, riba, jetra, meso.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar mliniški
mliniški
17:18 18.04.2010.

voće,povrće,riba itd, ali bome i tablete B-complex (jednu dnevno).Pokušajte !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije