Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Vitamini B smanjuju rizik od srčanožilnih bolesti

Tijekom 14 godina analizirani su podaci o prehrani 23.119 muškaraca i 35.611 žena u dobi od 40 do 79 godina
18. travnja 2010. u 14:00 1 komentara 4 prikaza
Hrana
Foto: Arhiva VL

Ljudi čija je prehrana bogata vitaminima B skupine, prije svega folatima i vitaminom B6, rjeđe umiru od srčanožilnih bolesti. Pokazala je to studija japanskoga Sveučilišta Osaka u kojoj su analizirani podaci o prehrani 23.119 muškaraca i 35.611 žena u dobi od 40 do 79 godina, a slične rezultate dale su i neke studije u Europi i Sjevernoj Americi.

U japanskom istraživanju, koje je trajalo 14 godina, ustanovljeno je da prehrana bogata folatima i vitaminom B6 u muškaraca znatno smanjuje rizik od smrti zbog zatajenja srca, a u žena snizuje rizik od smrti od moždanog udara i srčanožilnih bolesti.

Smatra se da vitamini B skupine štite krvne žile tako što u krvi snizuju razinu homocisteina. Riječ je o aminokiselini za koju su istraživanja pokazala da, ako je u krvi prisutna u prevelikim količinama, može oštetiti unutarnje stijenke arterija i potaknuti stvaranje krvnih ugrušaka. Za dovoljno vitamina B skupine u prehrani se preporučuju raznovrsno povrće, voće, cjelovite žitarice, mahunarke, riba, jetra, meso.

NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
  • Avatar mliniški
    mliniški:

    voće,povrće,riba itd, ali bome i tablete B-complex (jednu dnevno).Pokušajte !