Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kao luksuzna vila

Virski svjetionik još radi, ali je i luksuzna rezidencija na osami

24.09.2017.
u 22:01

Noćenje je 1200 do 1500 eura po osobi, a može se naručiti i klapa koja će pjevati pod prozorom.

Otok Vir koji je godinama slovio kao otok bespravne gradnje danas je postao jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija. Do početka rujna ove godine ostvario je rekordnih milijun i 700 tisuća noćenja. Naime, otok Vir ima svoje skrivene čari.

Severina, Maja Šuput, Džomba

Jedan od najljepših i najstarijih jadranskih svjetionika smješten je upravo na otoku Viru u idiličnoj osami borove šume, nebeskog plavetnila i modrozelenog mora koje ga oplakuje i pravi je mamac za bogate goste koji žele uživati u luksuzu, dobrom odmoru i svojoj privatnosti.

Među ostalim, u starom svjetioniku, koji je preuređen te je sada, pod nazivom Villa Lanterna kategoriziran kao kuća za odmor s pet zvjezdica, ljetovali su i mnogi poznati političari, filmski redatelji, televizijske zvijezde, estradni pjevači i sportaši, poput bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, Severine, Maje Šuput, Mirza Džombe i mnogih drugih.

Virski svjetionik izgrađen je 1881. godine, potom obnovljen nakon razaranja u Drugom svjetskom ratu, a konačno rekonstruiran i pretvoren u rezidencijalni turistički objekt 2012. godine. Stari virski svjetionik danas je Villa Lanterna, prvi preuređeni svjetionik na Jadranu, vrhunski i luksuzni turistički objekt s pet zvjezdica koji i danas sa svoje kupole odašilje svjetlost pružajući pomorcima informaciju o blizini obale. Svojim gostima, s druge strane, pruža potpuni komfor i luksuz ujedno im ispunjavajući potrebu za istinskim odmorom daleko od ljetnih gužvi na plažama.

Villa Lanterna nalazi se približno sedam kilometara od centra Vira, a do nje se dolazi vijugavom asfaltiranom cestom kroz najljepša i najstarija virska naselja. Pogled putem prati drevna virska polja uz bunare, potom se obrušava na strminu obraslu borovom šumom koja se postepeno spušta u more, dok s druge strane seže prema uzvisinama uronjenima u nježnu purpurnost majčine dušice i jarke tonove smilja i drugog samoniklog mediteranskog bilja. U toj kamenoj i biljnoj pustoši, ljepoti krajolika i svježini tirkiznog mora te na kontinentu prirodnih senzacija koji čini više od 80 posto površine otoka, stari virski svjetionik kao spomenik nulte kategorije u svom novom, turističkom ruhu, privlači mnogobrojne goste.

Ono što nudi zaista je vrhunski turistički doživljaj koji je prepoznalo na stotine elitnih gostiju iz Europe i svijeta.

Sama zgrada svjetionika kamena je dvokatna građevina ukupne površine 180 m², samo dvadeset metara udaljena od pješčano-stjenovite plaže prikladne za obitelj i djecu. Ima četiri sobe na gornjem katu maksimalnog kapaciteta osam osoba, a zajednički prostor, dnevni boravak i kuhinja u prizemlju, opremljen je luksuznom kožnom garniturom, dizajnerskim namještajem i vrhunskom kuhinjskom opremom. Prostor također ima i minibar, malu vinoteku, dodatnu kupaonicu s umivaonikom, perilicom i sušilicom rublja. Veliki dnevni boravak krasi i LCD televizor veličine 130 cm uz slobodan pristup internetu.

Oprema svih soba i prostorija najlakše bi se mogla opisati kao spoj tradicionalnog mediteranskog i modernog stila s luksuznim drvenim namještajem i kožnim garniturama. Dvije najveće sobe imaju i izlaz na kružni balkon svjetionika s pogledom na more i uživanje u zvukovima i mirisima morske svježine. U dvorištu rezidencijalnog objekta nalazi se mini wellness sa saunom, whirlpoolom, multifunkcionalnom fitness-spravom te vanjsko sunčalište u vrtu s mediteranskim biljem. Sa strane se nalazi i vanjski grill, a uz sami svjetionik osam Mountain Bikea za uživanje pri obilasku nenaseljenog dijela otoka.

Cijena je noćenja u “Villi Lanterna” od 1200 do 1500 eura po osobi, a uz posebnu nadoplatu Villa Lanterna nudi i usluge cateringa, odnosno dostave specijaliteta tradicionalne dalmatinske i mediteranske kuhinje iz najpoznatijeg restorana „Kotarina“ u centru Vira, angažman lokalne klape za vrhunski doživljaj uz svečane večere ili manifestacije, mogućnost angažmana osobnog kuhara za pripremanje ručka ili večere po izboru, uslugu opuštajuće parcijalne ili masaže cijelog tijela te brojne izletničke i ronilačke programe.

Općina Vir kao nositelj ukupnog razvoja otoka Vira i destinacijska menadžment kompanija „Vir turizam“ kao nositelj turističkih projekata, u virsku turističku priču krenuli su još prije deset godina, znatno prije drugih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj ili samog Ministarstva turizma. Vir je pionirski započeo s brojnim turističkim programima koji su danas aktualni: od pisanja dokumenta turističkog razvoja i projekta „365“ koji se već osam godina provodi na otoku, do subvencioniranja raznih turističkih aktivnosti poput uređenja objekata i okućnice, standardizacije apartmanskog smještaja ili gradnje bazena.

Plasman u top 10 destinacija

– Iz godine u godinu otok Vir ruši turističke rekorde: od početka ove godine do 15. kolovoza na Viru je zabilježeno 1,323.223 noćenja domaćih i stranih gostiju, što je za 72,4 posto više nego lani u istom razdoblju ili 19,6 posto više u odnosu na rekordnu 2015. godinu – objašnjava Kristina Perić, direktorica Vir turizma d.o.o., napominjući kako su samo do polovice kolovoza ove godine ostvarene brojke na razini cjelogodišnjih brojki noćenja iz 2015. i 2014., a ista je stvar i s dolascima turista na Vir.

– Svjetionik je postao prepoznatljiv diljem svijeta. Objekt je rezerviran od početka ožujka i sve do kraja listopada, a očekujemo da će i za božićne i novogodišnje praznike u svjetionik doći mnogi gosti koji si to mogu priuštiti kako bi uživali u ljepotama krajolika – govori direktorica Kristina Perić ponosno ističući kako je ovo šesta uzastopna godina u kojoj otok bilježi više od milijun noćenja i plasman u top 10 hrvatskih turističkih destinacija, a u srpnju je bio i sedma najuspješnija destinacija u Hrvatskoj po broju noćenja za vikend.

Ono što je zanimljivo da je Vir do sjajnih turističkih brojki došao bez hotela ili velikih kampova, oslonjen isključivo na potencijal luksuznih vila s bazenima, obiteljskih kuća i apartmana, pa je u daljnjem turističkom razvoju njegova startna pozicija više nego odlična.

Prve turističke ciljeve postavljene za desetogodišnje razdoblje na Viru su realizirali već nakon pet godina, pa su razvojni planovi redefinirani: izgradnjom hotela, kongresnog centra, marinom i velikom šetnicom, Vir u sljedećem razdoblju očekuje iskorak prema najuspješnijim hrvatskim destinacijama.

Komentara 2

AU
austrougarskigeneral
19:15 25.09.2017.

super izgleda

Avatar davcro
davcro
16:27 25.09.2017.

Koja pljačka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije