Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Kućne čarolije

Ventilator vam nikako ne uspijeva rashladiti prostoriju? Možda ga koristite potpuno pogrešno

Ovaj uređaj je spas od ljetnih vrućina, ali samo ako ga znate ispravno koristiti.
21. srpnja 2021. u 13:23 4 komentara 3036 prikaza
Foto: shutterstock

Spas od vrućine tražite u ventilatoru, ali kako ga god namjestili ne uspijevate rashladiti prostoriju? Možda ga jednostavno ne znate koristiti.

Svaki ventilator ima dva smjera kretanja, jedan se koristi zimi, drugi ljeti. Nažalost, mnogi ljudi ne znaju za ovu funkciju pa misle da uređaj nije ispravan. 

Kako prenosi The Sun, a potvrđuje i art-rasvjeta.hr, ljeti bi ventilator trebalo okrenuti u smjeru suprotnom od kazaljke na satu da bi se stvorio lagani povjetarac koji rashlađuje prostoriju i olakšava nam obavljanje dnevnih zadataka ili spavanje.

Prirodni trikovi protiv uboda komaraca: Koristite talog kave, limun, ružmarin...

S druge strane, zimi se kreće u smjeru kazaljke na satu jer na taj način zagrijava prostoriju i može uštedjeti oko 15 posto troškova grijanja.

Ako niste sigurni u kojem se smjeru trenutno kreće, stanite ispred ili ispod njega (ako imate onaj stropni), upalite ga na najmanju brzinu i provjerite.

Donosimo preporuke za zaštitu od velikih vrućina:

1 / 3
Vruće nedjeljno prijepodne u centru Zagreba
Zanimljivo Pronašli ste novčić na cesti i mislite da imate sreće? Značenje toga je zapravo puno dublje Očajna mlada Sestra mladenke se zaljubila u mladoženju: 'Uništila nam je vjenčanje, a roditelji su okrivili - mene' Dobra hrana i mir Tražite mirno mjesto za ljetovanje? Ovo je top pet na našoj obali u kojima ćete odmoriti
Tokio: Vaterpolo, Hrvatska - Srbija
REAKCIJE SUSJEDA
Pogledajte što pišu srpski mediji nakon poraza od Hrvatske i kako su prihvatili naš trijumf
d
OBLJETNICA
DignetSoftware proslavio jedanaest godina uspješnog rada
  • montello:

    Moj je dobar puse dobro u sobi

  • zeljko markic:

    Na hrvatskom se kaže: stropni ventilator (za ovaj ventilator iz članka). Većina hrvata ipak ima samostojeći ili stolni ventilator koji ima samo jedan smjer okretanja.

  • Ivan_K:

    moj ventilator ima samo jedan smjer okretanja, mislim da nisam nikad ni vidio da ima dvosmjernih. kako tom "rashladom" ventilatoru stoje elise, pod kojim kutem, pitam da znam da je suprotno nagnut onaj grijajući. i još pitanje, prema kamo puše ... prikaži još! takav ventilator?? da li puše iza sebe il ispred?