Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez!

Većina žena ne zna da ovo povećava rizik od raka dojke

Rak dojke
Foto: PR FOTO
1/3
30.06.2019.
u 21:49

Ta vrsta karcinoma najčešća je vrsta raka od koje obolijevaju u UK-u i od te bolesti godišnje umire 11 tisuća osoba, a dijagnosticira se oko 54 tisuće novih slučajeva.

Genetika igra svoju ulogu kada je riječ o rizicima oboljevanja od neke teške bolesti, no i način života i navike koje imamo itekako imaju utjecaja.

Posljednje istraživanje pokazalo je kako 80 posto žena ne zna da ispijanje alkohola može povećati rizik od nastanka raka dojke.

Istraživanje je provedeno u UK-u s ciljem otkrivanja koliko su žene upoznate s rizicima obolijevanja od raka dojke. Samo jedna od pet žena znala je da ispijanje alkohola povećava rizik. 

Ispijanje alkoholnih pića povećava rizik od čak sedam vrsta raka, upozorava Cancer Research UK, a među njima je i rak dojke. 

Ta vrsta karcinoma najčešća je vrsta raka od koje obolijevaju u UK-u i od te bolesti godišnje umire 11 tisuća osoba, a dijagnosticira se oko 54 tisuće novih slučajeva. 

Stručnjaci upozoravaju kako i povremeno ispijanje alkohola povećava rizik, a smatra se da je upravo alkohol uzrok osam posto dijagnosticiranih slučajeva. 

"U usporedbi s drugim organima, čini se kako su dojke više podložnije karcenogenim efektima alkohola," pokazalo je istraživanje provedeno na Washington University School of Medicine. 

Prijašnja istraživanja pokazala su da rizik od raka dojki raste za sedam do 10 posto sa svakih 10mg alkohola koje se konzumiraju svakodnevno. Drugim riječima, jedno alkoholno piće na dan povećava rizik od obolijevanja raka dojki.

Iako je potrebno provesti još istraživanja, vjeruje se da alkohol remeti ravnotežu hormona u tijelu što dovodi do većeg rizika obolijevanja. 

Pogledajte i video  Simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

Komentara 1

Avatar Lonnesinka
Lonnesinka
01:54 01.07.2019.

Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Sexcoss.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije