Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Većina žena ne zna da ovo povećava rizik od raka dojke

Ta vrsta karcinoma najčešća je vrsta raka od koje obolijevaju u UK-u i od te bolesti godišnje umire 11 tisuća osoba, a dijagnosticira se oko 54 tisuće novih slučajeva.
30. lipnja 2019. u 21:49 1 komentara 4561 prikaza
Rak dojke
Foto: PR FOTO
Pogledajte galeriju 1/3

Genetika igra svoju ulogu kada je riječ o rizicima oboljevanja od neke teške bolesti, no i način života i navike koje imamo itekako imaju utjecaja.

Šetnja Manji rizik od raka Znate li koliko minuta kretanja dnevno vam doslovno može spasiti život?

Posljednje istraživanje pokazalo je kako 80 posto žena ne zna da ispijanje alkohola može povećati rizik od nastanka raka dojke.

Istraživanje je provedeno u UK-u s ciljem otkrivanja koliko su žene upoznate s rizicima obolijevanja od raka dojke. Samo jedna od pet žena znala je da ispijanje alkohola povećava rizik. 

Ispijanje alkoholnih pića povećava rizik od čak sedam vrsta raka, upozorava Cancer Research UK, a među njima je i rak dojke. 

Ta vrsta karcinoma najčešća je vrsta raka od koje obolijevaju u UK-u i od te bolesti godišnje umire 11 tisuća osoba, a dijagnosticira se oko 54 tisuće novih slučajeva. 

Stručnjaci upozoravaju kako i povremeno ispijanje alkohola povećava rizik, a smatra se da je upravo alkohol uzrok osam posto dijagnosticiranih slučajeva. 

"U usporedbi s drugim organima, čini se kako su dojke više podložnije karcenogenim efektima alkohola," pokazalo je istraživanje provedeno na Washington University School of Medicine. 

zatvor, wc, toalet prepoznajte Tragovi u urinu: što mokraća govori o vašem zdravlju?

Prijašnja istraživanja pokazala su da rizik od raka dojki raste za sedam do 10 posto sa svakih 10mg alkohola koje se konzumiraju svakodnevno. Drugim riječima, jedno alkoholno piće na dan povećava rizik od obolijevanja raka dojki.

Iako je potrebno provesti još istraživanja, vjeruje se da alkohol remeti ravnotežu hormona u tijelu što dovodi do većeg rizika obolijevanja. 

Pogledajte i video  Simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • Avatar Lonnesinka
    Lonnesinka:

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Sexcoss.Com