Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZNO S HRANOM

Veći rizik za rak imaju ljudi koji ne jedu dovoljno mliječnih proizvoda i cjelovitih žitarica

Zdrava hrana
Foto: GettyImages
1/3
27.05.2019.
u 21:35

Otkriveno je kako je rak debelog crijeva najčešće povezan s učincima prehrane, a rakovi ždrijela, grkljana i usta također mogu nastati kao rezultat loše prehrane

Istraživači su otkrili da postoje dvije pogreške u prehrani koje su usko povezane s rakom, a to je nekonzumiranje dovoljno mlijeka, kao i cjelovitih žitarica. Konzumiranje previše crvenog mesa, prerađenog mesa, šećera, zaslađenih napitaka također su otkriveni kao mogući uzroci raka. Studija, objavljena u časopisu JNCI Cancer Spectrum, upozorava kako loš odabir prehrane uzrokuje veći rizik za određene vrste raka. Znanstvenici su također identificirali i koji se rak najvjerojatnije događa uslijed loše prehrane. 

Otkriveno je kako je rak debelog crijeva najčešće povezan s učincima prehrane, a rakovi ždrijela, grkljana i usta također mogu nastati kao rezultat loše prehrane. Otkriveno je i kako su i određene skupine podložnije ovim bolestima, a najčešće su to muškarci srednjih godina, kao i neke rasne i etničke manjine. 

- Ovi nalazi naglašavaju potrebu za poboljšanjem unosa ključnih hranjivih tvari, kao i izbjegavanje unosa nezdrave hrane- rekao je autor studije dr. Fang Fang Zhang, piše Metro

Rezultati istraživanja sugeriraju da je najbolji način smanjenja rizika od raka jesti uravnoteženu, dobro zaokruženu prehranu, a ne isključiti cijelu skupinu hrane. Istraživači se nadaju da će rezultati potaknuti ljude da pažljivo razmisle o svojoj prehrani i da prepoznaju nezdravu hranu kao značajan čimbenik koji pospješuje rizik od raka.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
22:13 27.05.2019.

Ovo autorsko remekdjelo dopušta samo jedan zaključak: tko ništa ne jede i ne pije zdrav umire! A to je iznimno važno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije