Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Uzela lijek zbog boli u nogama, jezik joj od njega pocrnio i podlakavio!

Crni dlakavi jezik pojavljuje se zbog nedostatka stimulacije na vrhu jezika što rezultira nakupljanjem proteina zvanog keratin.
06. rujna 2018. u 21:52 5 komentara 9161 prikaza
Jezik
Foto: Nejm.org

Ako ikada primijetite da vaš jezik počinjeti crnjeti i dlakaviti, definitivno se imate pravo zabrinuti, prenosi Womenshealthmag.

ilustracija TEŠKA POSLJEDICA Godinama je zbog stresa grizla nokte, a onda je nokat otpao i prst pocrnio...

Upravo se to dogodilo 55-godišnjoj ženi koja je završila u bolnici zbog prometne nesreće u kojoj je ozlijedila obje noge. Ubrzo joj se razvila infekcija za koju je primila IV antibiotik (minociklin). No, tjedan dana kasnije, dobila je mučninu, loš ukus u ustima, a jezik joj je pocrnio i na njemu su počele rasti dlačice. Njeni liječnici sumnjaju da je minociklin kriv za ovo stanje.

Crni dlakavi jezik pojavljuje se zbog nedostatka stimulacije na vrhu jezika što rezultira nakupljanjem proteina zvanog keratin. 

Izgradnja tog keratina može potrajati poprilično dugo. Što dulje traje, to je veća vjerojatnost da će osoba dobiti i neku bakteriju zbog zadržavanja hrane na dlačicama.  

raža To je sigurno boljelo Uznemirujući video: Kupao se u moru pa ga ubola opasna riba tamo gdje nitko ne bi očekivao

Crni dlakavi jezik ne mora nužno biti crn - može biti i smeđ, bijel, zelen ili ružičast. Budući da je crni dlakavi jezik samo privremeno stanje, on samostalno i odlazi. Ipak, liječnik će vas upozoriti da izbjegavate one čimbenike koji ga mogu uzrokovati.

 

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu