Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštićeni krajolik

Uvala Zavratnica: Potopljena dolina s kanjonskim liticama

Shutterstock
16.11.2020.
u 14:15

Do uvale duge oko 900 metara vodi šetnica iz Jablanca, a prolazi se i kroz tunel. Postoji i gornja staza na kojoj je vidikovac. Zbog svojih prirodnih vrijednosti Zavratnica je još 1964. godine proglašena zaštićenim krajolikom, a od 1981. sastavni je dio Parka prirode Velebit

Početkom 20. stoljeća bila je ljetovalište bečke i praške elite. A u čudesnoj je Zavratnici inspiraciju za svoja djela tražio i poznati književnik Vjenceslav Novak, o čemu svjedoči i spomen–ploča u uvali širokoj od pedeset do 150 metara. Do nje vodi uređena šetnica iz Jablanca duga jedan kilometar, što je oko dvadeset minuta hoda, a počinje kod ulaza u Jablanac, točnije, kod velikog sidra. Nekih pola metra nakon njega je i putokaz za Zavratnicu, u koju se može spustiti i planinarskom stazom iz istoimenog mjesta.

Na šetnici uz more je i tunel sagrađen 1930. godine, a postoji i gornja šetnica s vidikovcem. Uvala duga oko 900 metara zbog svojih prirodnih vrijednosti još 1964. godine proglašena je zaštićenim krajolikom, a od 1981. sastavni je dio Parka prirode Velebit. Iako se često navodi kao fjord, riječ je zapravo o potopljenoj dolini s kanjonskim liticama visokim oko 100 metara. Legenda kaže da je nastala još davne 615. godine u jakom potresu tijekom kojeg su potonula i tri starorimska grada. U Zavratnici je, ističu u parku prirode, izbrojeno 129 biljnih vrsta, od čega 100 autohtonih i 29 alohtonih vrsta.

Foto: Shutterstock
– Modrim nijansama mora u uvali se suprotstavljaju sive nijanse velebitskog kamena, zelenilo oskudne vegetacije i tamni oblaci sjene stabala koji u toplim ljetnim danima putuju samo dijelovima staze – kažu u Parku prirode Velebit. Zavratnica privlači i ronioce, koji dolaze istraživati olupinu koja leži oko 800 metara od plaže, na nekoliko metara dubine. Kad je vidljivost dobra, a more kristalno čisto, potopljeni ratni brod iz Drugog svjetskog rata može se vidjeti s kopna. Riječ je o olupini dvotrupne peniše LF126, njemačkog opskrbnog broda potopljenog 1944. godine u savezničkom bombardiranju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije